Buna.
Buna decizie! Nu face greseala pe care am facut-o eu.
Eu nu am fost, si regret amarnic treaba asta! Am pierdut 4 ani de facultate, si nu orice facultate ci politehnica ca sa regret tot timpul aceasta pierdut. Romania, bataie de joc! Cu prima ocazie, am plecat!
Iti sugerez sa faci la fel.
Am avut un coleg in liceu care a plecat la studii in Danemarca, nici el nu era extrem de înstărit, si da, normal ca a muncit acolo. avea job de noapte inca si se descurca si la facultate. Deci, se poate. Si merita in cele din urma, el a zis ca nu mai pune piciorul in tara asta.
Desigur ca fiecare padure are uscăciunile ei, dar lucrurile bune compenseaza lucrurile neplăcute. Si crede-ma, o sa fii mult mai castigat/câștigată.
Insa depinde foarte mult, daca esti genul atasat/a de parinti, familie, dor de casa prieteni etc. Poate o sa iti fie greu. Insa gandeste-te ca la un moment dat tot o sa trebuiasca sa pleci de langa familie si prietenii, fiecare o sa aiba viata lor. Munca, scoala, joburi, prieteni noi, iubi, casatorie, dupa nu te mai baga in seama numai de sarbatori poate nici atunci.
Deci fa ce e mai bine pentru tine si viitorul tau! Nu sta dupa nimeni! In special dupa un baiat! Ala te poate părăsi in orice clipa, insa viitorul tau e mai important si e acolo pentru tine!
Multumesc pentru raspuns! Imi doresc si eu sa merg in Danemarca sau Suedia. Vreau sa fac orice pentru a imi implini visul. Din fericire, prietenul meu pleaca cu mine
Ai cam avea 3 optiuni, vezi care ti se potriveste:
1. Daca esti olimpica la mate, fizica sau chimie, ai toate sansele sa pleci la o facultate externa, destul de usor.
2. Mai exista un program Erasmus, european, care ajuta studenti din europa sa stidieze in diverse tari straine. Nu mai stiu daca anul scolar 2021-2022 va mai functiona sau a fost anulat, din cauza pandemiei cu covid.
3. O alta varianta de studiu in afara este sa platesti facultatea, camd 20-30.000 euro pe an, fara cazare masa si alte facturi.
Aici trebuie sa ai parinti cu salarii mari sau afacere f buna, ca sa te sustina.
Nu stiu la ce facultate vrei tu sa mergi dar eu dupa ce am facut o facultate am ajuns la concluzia ca nu facultatea e de vina ci studentii care nu vor sa invete. Singurul scop e sa ia note mari (sau note de trecere), merg cu casca in ureche la examene, isi iau diploma dar ei nu stiu nici 5% din ce ar fi trebuit sa invete in facultate. Vor doar diploma.
De multe ori am fost SINGURA la curs (din 70 de studenti eram singura, la o facultate de stat prestigioasa din Bucuresti), saracul profesor venea si vorbea cu atata dedicatie pentru meseria lui pentru un singur student, fiind in acelasi timp dezamagit ca rolul lui nu mai e sa invete pe cineva ceva ci sa corecteze lucrari si sa puna note.
Sistemul de invatamant din Romania o fi de rahat dar nu in domeniul universitar, gasesti facultati foarte bune. Ca mai sunt si vreo 2 profesori comunisti si absurzi e adevarat, dar sunt exceptii.
Nu are rost sa mergi in alta tara sa te chinui cu facultate (mai ales ca sunt foarte putine tari care ofera invatamant gratuit pentru studenti straini) si cu job. In plus daca e exigenta mare si ai mult de invatat cum o sa te descurci?
Felicitari pentru dedicarea ta, dar vorbesti fara sa cunosti.
In UK e usor sa treci la materii, greu e sa iei note mari.
Nu toti alearga dupa note mari.
M-am aflat exact in aceeasi situatie, motiv pentru care am decis sa plec. Sistemul e de **** peste tot de la gradinita la universitate . Personal, am avut 10 profesori comunisti, care ne injoseau, care nu isi faceau treaba, si numa 2 ok, si vad ca sunt cazuri care inca apar. Ce zice doamna doctor Adam? Ce zice Carmen Vioreanu? Sa vedeti in tarile nordice in ce hal e pedepsit abuzul. Tu daca promovezi atitudinea din tara noastra e ca si cum promovezi aceeasi mentalitate de rahat. Studentii sunt de vina? Am invatat de am rupt ca sa iau note de 7! de 7 nu de 10. In timp ce altii o duceau mai bine.Am trecut prin numeroase nedreptati si eu si fostii mei colegi si alti prieteni de la alte unviersitati. Romania e o tara de rahat din prea multe puncte de vedere. Toate locurile au si parti bune si parti rele, nu zic ca nu. Dar in Romania sunt mai multe parti rele. La cate abuzuri am suferit de mica si pana atunci ma bucur din suflet ca pana la urma am luat decizia de pleca. Asa ca nu mai spune ca studentii de vina doar pentru ca ai avut tu o exceptie. Haosul din invatamantul universitar trebuie reparat. Nu exista practica, doar teorie multa si uneori proasta. Profesori carora nu le pasa de meseria lor, vin doar pentru salariul umflat si sa isi manifeste orgoliul. Si ai zis "prestigioasa", prestigioasa pe naiba. Am invatat tot in Bucuresti. Facultate ridicata in slavi ca vai ce prestigioasa e ea. Era pe naiba sa o ia. Asa credem noi romanii ca viata de la capitala e lux. Dar la nivel european suntem vai de noi, sa nu mai zic mondial. DA! ASA E! Poti sa treci ca gasca prin apa daca nu iti dai interesul. Dar e problema lor, problema studentilor, care sunt inconstienti de ce fac si de viitorul lor. Ei vor ramane fara loc de munca. Dar ce conteaza asta pentru un profesor? Profesorul trebuie sa isi faca treaba indiferent ca studentul invata sau nu. Nu invata, sa il pice. E datoria lui. Dar cum ramane cu cei care chiar isi bat capul si vor sa faca ceva? Sa nu mai zic ca in Romania nici macar nu exista facultati din domeniile pe care le cautam eu la inceput. Ma saturasem ca in Romania sa fiu bagata in aceeasi oala cu unu care nu si da interesul. Sa fiu insultata, injurata, sa primesc note mici cand nu dormeam noptile ca sa invat. Sa il vad pe unu ca a copiat si a luat mai mult decat mine. Pai frate, in Franta nici nu poti sa indraznesti sa copiezi Esti dat afara instant. Stau cate 10 supraveghetori in sala. Mai avem mult de lucrat. Mult.
PLEACA! Pleaca cat mai poti. O sa apreciezi binele asta pe care il poti face pentru tine. Mai ales daca mai ai vreo persoana apropiata care sa plece cu tine. Te poti angaja, programul este destul de flexibil. In Romania aveam zile cu cate 12 ore de la 8 la 8 seara. Aici nu exista asa ceva.
baaau întreabă:
Curiosul999 întreabă: