Regele conduce regatul, iar împăratul, un imperiu. Depinde de forma de guvernare a ţării. Imperiile au dispărut la începutul secolului al XX, odată cu terminarea Primului Război Mondial şi de obicei sunt făcute prin cuceriri masive, dar nu numai, iar regate există şi în zilele noastre, cum ar fi Marea Britanie, Suedia, Spania, etc. (chiar dacă acestea sunt regate constituţionale, unde regele are mai mult rol reprezentativ)
De fapt, Japonia e un caz particular, care are împărat deşi din câte ştiu este regat. În rest nu îmi mai vine nimic acum în minte...
In principiu, imparatul conduce mai multe tari pe care le-a cucerit(ex. Baiazid), iar regele conduce doar tatisoara lui( ex. Regele Carol). Imparatul ar mai multe drepturi, dar amandoi sunt sub Popa.
Fundita te rog!
Imparatul conduce un imperiu, de exemplu cum a fost Imperiul Roman, Bizantin, Otoman. Iar un rege conduce un regat cum este Marea Britanie, Spania, Danemarca. Regele are puteri reduse fata de un imparat, in regat exista parlament si senat, in imperii era doar senat.
Este vorba de perioada, de organizare.Cu toate ca in dictionar inseamna acelasi lucru.
@godyx
Nu are nicio legatura senatul si parlamentul cu imparatia si regatul. Pot fi foarte bine monarhii absolute, fara senat si fara parlament. Sau ia exemplul Imperiului tarist, care de la 1905 da nastere Dumei, echivalentul unei camere inferioare. Mai mult, impartirea legislativului in camere superioare si inferioare tine de istoria moderna. Reichstag-ul din Sfantul Imperiu Roman era considerat parlament, chiar daca nu era unul in sens modern. Iar Parlamentul britanic, cu amandoua camerele sale, a lorzilor si a comunelor, se mai numea si "Imperial", pentru ca legifera si asupra teritoriilor de peste mari.
Un rege conduce un regat si un imparat conduce mai multe regate.
In ziua de astazi mai exista o singura inparatie care este Japonia.
Curiosul999 întreabă: