Stare de agregare
Si ca sa raspund la intrebare, smantana e un lichid cu vascozitate ridicata. Acum depinde si ce fel de smantana ca una e mai vascoasa, alta mai lichida
Adica de fapt"dezagregare", se separa grasimea de zer, se intampla cand e veche, sau cand o incalzesti si o lasi sa se raceasca fara sa o agiti. Se intampla la toate produsele de tip emulsie.
In manualele mai vechi de tehnologia produselor alimentare se folosea "dezagregare" ca termen tehnic pentru produsele care contineau emulsii, mai ales lactate (unt, iaurt, smantana) si in general amestecuri omagene din substante cu greutarea specifica diferita si aflate in starea in care componentele s-au separat pe greutati (de exemplu untul topit si lasat sa se raceasca se separa si el, poti face experienta). Aceasta stare se numea "stare dezagregata", si starea normala se numea "stare agregata", dupa ai mai erau stari reversibile si ireversibile.
Oricum cred ca e momentul sa dai mai multe detalii despre ce anume cauti concret si in ce context, sau sa dai funda daca raspunsul e OK
Despre aceasta este vorba : https://www.tpu.ro/educatie/buna-tpu-ce-stare-de-agregare-are-smantana/
Evident starile de agregare folosite in fizica (solid, lichid, gazos, plasma) nu au decat o vaga legatura cu cele din tehnologia alimentara si chiar construcii (si betoanele contin "agregate"). In cazul tehnologiei o stare "agregata" inseamna un amestec omogen de chestii diferite si "dezagregata" insemna un amestec care s-a separat pe componente.
Tehnic smantana este o emulsie (amestec lichid omogen de doua sau mai multe substante care nu se dizolva intre ele si au greutati specifice diferite). La temperatura camerei este o emulsie lichida, la fel cum untul este o emulsie solida (in functie de continutul de grasime si smantana la temperaturi scazute se poate solidifica si untul se poate lichefia).
Deci poate fi considerata un lichid ca stare de agregare la temperatura camerei (+20-25C) si a carui vascozitate depinde de raportul grasime/apa.
Ca si curiozitate si sticla este un lichid ca stare de agregare fizica, desi la temperatura camerei este foarte vascos, cu o viteza de curgere de 2-3mm / 100 ani!
Magie2525 întreabă: