| Iang_Alaska_1998 a întrebat:

Urmeaza sa termin liceul acum peste cateva saptamani. Mi-as dori sa dau la o facultate. E important la ce liceu ai fost pentru a-mi alege o facultate cat de cat mai ok decat liceul? Nu prea mi-am batut capul cu liceul si sunt la un liceu tehnic. Dar cu facultatea vreau sa imi bat capul. Daca nu conteaza liceul unde am fost si pot sa intru la ce facultate vreau luand in considerare si nota de la bac, care sper sa fie buna, m-am gandit la o facultate de limbi straine. Sau habar nu am. Va rog sa imi explicati pentru nu inteleg nimic, nu stiu cum se face. De exemplu la limbi straine ce invat acolo, ce trebuie sa stiu ca sa intru? Eu cunosc foarte bine rusa, pot sa zic liber ca o cunosc mai bine decat romana, ma decurc si cu engleza dar nu atat de bine. E un avantaj rusa ca sa intru la facultatea de limbi straine. Dar mi-as dori mult sa invat si alte limbi. De asta vreau sa merg la o facultate de limbi straine. Intrebarea finala este: Pot intra la o facultate de litere daca am fost la un liceu cu profil tehnic si nota de la bac e ok si cunosc bine rusa?

Răspuns Câştigător
| andrenein a răspuns:

Raspunsul meu la o alta intrebare asemanatoare cu a ta.
Poti linistit sa dai la o facultate de limbi straine. EU de profil am terminat tot stiintele naturii si am dat la Litere in Brasov sa vad cum e. laughing)
Nu este foarte greu dar nici usor nu e, o sa ai foarte foarte mult de citit si de studiat. Rusa te ajuta dar doar daca mergi pe un profil specific de exemplu rusa-romana, sau rusa-engleza daca stii limba( unde rusa o sa fie limba ta principala si unde vei studia mai multe materii de aprofundare, iar romana/engleza limba secundara unde o sa iti fie un pic mai usor)
Acum depinde si pe ce vrei sa mergi. Deoarece in principal exista doua sectiuni:
1. Limba si literatura - unde o sa ai foarte multe opere de citit, analizat, interpretat si unde o sa faci foarte multa gramatica ( sectiunea asta este in principal pentru cei care doresc sa se faca profesori)aici o sa studiezi de exemplu si aceeasi limba dar mult mai veche, dialectologie, multe multe chichite ca sa poti intelege cat mai bine originea limbii etc
2. Limbi moderne aplicate (LMA), aici se schimba putin treaba deoarece o sa studiezi doar limba contemporana( adica cea care se vorbeste acum ). O sa studiezi si limba in sine dar o sa se puna mare accent pe traducere comunicare in limba dorita, limbaje de specialitate etc.
La admitere in schimb nu stiu sa te ajut ca in Brasov s-a intrat pe baza de dosar, dar presupun ca o sa fie in principal gramatica.
Te-as sfatui totusi sa te gandesti bine daca vrei sa dai la acest tip de facultate, este foarte dificila o sa ai foarte foarte mult de citit [ex. 1-2 romane de citit pe saptamana ( 800-1000 de pagini), astea doar la 1-2 materii ( ca nr o sa ai undeva intre 8-12 materii)si de studiat], plus ca o sa iti faci multi nervi si o sa ai multe nopti nedormite. Iti zic din experienta, ca facultatea mi-a distrul sinele si respectul fata de alti oameni. laughing
Daca asta e ceea ce iti doresti. Multa bafta!

2 răspunsuri:
sadrian46
| sadrian46 a răspuns:

Da, dar trebuie să vezi pe situl facultății respective în ce constă exact examenul de admitere și să te pregătești la acele materii.

| anonimg a răspuns:

Ar fi de un mare folos dacă statul român ar trimite echipe de specialiști din toate facultățile din țară ca să-i învețe, să-i îndrume pe liceenii din ultimul an ca să cunoască și să știe concret spre ce să se îndrepte.
Aceasta ar fi o încurajare un stimulent pentru ca și cei mai nepăsători să învețe. Dar mulți tineri care au fost înzestrați de Dumnezeu cu capacități deosebite, se duc în străinătate să muncească în construcții.
Chiar și pe "suta de metri", chiar și în ultimul ceas, în ultimul an, tinerii pot fi încurajați și îndrumați să-și continue studiile.

Nu cunosc în dreptul tău ceea ce ți-ar place să faci. Sunt bune și limbile străine dacă spui că te pricepi la rusă. Dacă ești din Republica Moldova sau din România, nu știm.
Poate te-ar ajuta un astfel de site ce merită studiat fără grabă: https://unibuc.ro/studii/facultati/