Off, e o teorie complicata sa ti-o explic ( eu am invatat-o cand eram a 5-ea si o s-o inveti si tu, vei fi s-o inveti de pe rost la fel ca minte ).
Argumentele prin care se poate demonstra ca opera literara ( numele poeziei, ex: o scrisoare pierduta ) de ex: Mihai Eminescu apartine genului liric sunt:
1 ideile gandurile sentimentele trairile si impresile autorului sunt comunicate in mod direct prin vocea eului liric
( acum ce e eul liric?)
Eul liric este
= este purtatorul de cuvant al autorului, este o abstractiune adica o realitate care nu se poate lua cunostinta prin simturi ci doar prin baza gandiri logice, se materializeaza in forma unei fiinte umane de tipul unui :poet,filozof, omul de geniu, artistul, indragostitul, copilul...etc.
asta a fost sa stii ce e genul liric, acum punctul 2
2 eul liric se materializeaza intr-un indragostit ( tu analizezi poezia si spui ce parere ai in ce crezi ca se materializeaza, adica se infatiseaza)
3.formele verbale si pronomilale de persoana 1 si a 2 a singular si plural : eu, tu noi, voi, ( aici dai exemple, ex: tu stateai pe o banca.) 3b) forme de persoana 1 si a 2 a ale pronumelui si adjectivului posesiv : a mea, a ta, a noastra, al meu etc
3c interjecti of! oh! zbrr!
punctul trei nu-i neabarat sa-l scrii, scrie-l doar daca-ti cere sa analizezi poezia si daca-ti cere s-o analizei identifica si ce scrie la puncul 4
4) sunt prezente si imagini artistice
vizuale (ce se vede) : apa, copaci
auditive zgomote
cinetice/de miscare cade, ploua
olfactive mirosuri
5)ideile poetice sunt sustinute estetic adica frumos de figuri de stil precum;
epitetul,personificarea,hipebola,metafora,inversiunea,interogatiaretorica, comparatia, repetitia, exclamatia retorica.
5 ideile poetice sugereaza sentimente eterne precum dorul iubirea tristetea bururia nostalgia melancolia mandria si altele
si acum ultima parte pe care trebuie s-o intelegi tu daca nu sti eul liric genul liric mai cuprinde inca cateva lucruri dar le inveti de la profesoara
punctul 6 neavand actiune si personaje, textull liric nu se poate povesti sa nu te apuci sa povestesti poezia ca o sa iei doi.
Bafta sper ca ti-am fost de ajutor
Ce va invata la scoala? sau nu mai exista scoala? e asa de greu? trebuie sa iti facem noi tema pe net? o mica cautare pe net si in 5 minute afli mai mult decat ai nevoie. Dar e mai simplu de a gata si maine poimaine picam bacul iar si plangem
Acest text apartine genului liric deoarece are figuri de stil,expresii frumoase,are rima si sentimentele,emotiile,starile eului liric sunnt exrimate in mod direct si subiectiv,iar autorul foloseste un limbaj artistic.
Eul liric[poetul] = este vocea care,in poezie,comunica sentimente,emotii,impresii, ideile poetului intr-un limbaj diirect, prin intermediul procedeelor artistice si al figurilor de stil.
Eu stiu ca opera lirica nu are actiune, nu are personaje si ideiile si sentimentele scriitorul sau naratorului sunt transmise in mod direct.