Apartenența la specia literară se cere la Evaluarea Națională (cls a VIII-a, nu la examenul de bacalaureat!)
Tu trebuie să înveți la fiecare operă literară, trei eseuri.
Să luăm ca exemplu: "Povestea lui Harap-Alb" de Ion Creangă
Aici trebuie să înveți:
1 Tema și viziunea despre lume
2 Caracterizarea lui Harap-Alb
3 Relația dintre două personaje (ex Harap-Alb și Spânu)
La poemul "Luceafărul" de Mihai Eminescu va trebui să înveți doar tema și viziunea despre lume (aici nu poți face caracterizare de personaj sau relația dintre personaje)
La "Tema si viziunea despre lume" trebuie să te axezi pe:
1 Evidențierea a două trăsături care fac posibila încadrarea basmului în specia literară pe care o ilustrează ( se va scrie definiția basmului și trăsăturile lui)
2. Ilustrarea temei prin două episoade comentate (aici, trebuie sa spui despre semnificația titlului, motivele narative specifice basmului, tema și apoi vei comenta două episoade din basm, de ex: coborârea în fântână, demascarea spânului)
3. Prezentarea a patru elemente de structură și de compoziție ale textului narativ, semnificative pentru tema și viziunea despre lume (de ex: incipit, final, acțiune, conflict, relații temporale și spațiale, tehnici narative, perspectivă narativă etc)
4. Exprimarea unei opinii despre modul în care se reflectă o idee sau tema în basmul pentru care ai optat.
Totul se termină cu o concluzie.
Despre aceste lucruri, ar trebui să vorbești dacă primești ca subiect "Tema și viziunea despre lume".
Dacă vei primi caracterizare de personaj, trebuie să pui accentul pe:
1. Statutul social, psihologic, moral al personajului
2. Elemente de structură și de compoziție ale basmului
3. Trăsăturile personajului
4. Opinie
5. Concluzie
Dacă vei avea ca subiect relația dintre două personaje, se va pune accent pe:
1. Elemente de structură și de compoziție ale basmului (semnificația titlului), simetria incipit, final, acțiunea, conflictul, limbajul naratirului și al personajelor
2. Statutul social, psihologic, moral al personajelor (aici, vei scrie despre cele două personaje : Harap -Alb și Spânul) și le vei caracteriza, protagonistul și antagonistul.
3. Două episoade care surprind evoluția relației dintre cele două personaje (coborârea în fântână, supunerea prin vicleșug, probele, dezlegarea de jurământ, pedepsirea răului și răsplata eroului etc)
4. Opinia/ concluzia (perechea antagonist-protagonist specifică basmului)
Nu e valabil; uită-te doar pe subiectele de la bac din ultimii ani, să vezi că nu s-a dat așa ceva. Se dau: tema și viziunea despre lume, caracterizarea personajului și relația dintre personaje. Introducerea e aceeași la toate, iar relația dintre personaje e o „prelungire" a caracterizării personajului principal. La caracterizarea personajului mai adaugi o caracterizare a celui cu care vrei să-l pui în relație, scrii despre interacțiunea lor și ai obținut relația dintre ele.
User252426 întreabă: