Eu stiu doar la prima cerinţa Ne cauta colegii nu este corect ca aceasta propozitie se poate transforma in Colegii cauta pe noi. Am folosit acea regula ca daca e pronume reflexiv trebuie sa fie la aceeasi persoana si acelasi numar deci celelalte variante sunt corecte Dar acum nu stiu de ce raspuns. Corect este doar C...
D-na mea mi-a explicat foarte usor.
Exemplu tau : Ne place sportul. (cine place? noi) Daca subiectul este noi inseamna ca predicatul si pronume au aceeasi persoana (intai) si ca ne este pronume reflexiv.
Daca nu te-am lamurit o sa-ti explic cu alte exemple:
Mama ma spala pe par.
(cine spala? ea, mama)
Predicatul si pronumele nu sunt la aceeasi persoana deci ma e pronume personal.
Ma spal pe par.
(cine spal? eu)
Aici este pronume reflexiv.
Asta poti s-o deduci si din definitie - pronumele care indica persoana gramaticala si exprima identitatea subiectului cu un complement se numeste pronume reflexiv.
Poi........fii atenta eu sunt a VII a
la pronumele personal ai forme accentuate si neaccentuate dar si forme sinonime
cele accentuate sunt clasificate pe cazuri:
in cazul nominativ ai :eu, tu, el, ea, noi, voi, ei, ele;
in cazul acuzativ ai*la intrebarea (pe cine?) si se raspunde cu (pe) mine, tine, el, ea, noi, voi, ei, ele;
in cazul genitiv ai: (la ppersoana a III a ) masculin: lui; feminin: ei; (singular) masculin si feminin: lor; (plural) si raspund la (al cui?);
in cazul dativ ai: ( cui?) mie, tie, lui, ei, noua, voua, lor;
in cazul vocativ ai: tu si voi
la formele neaccentuate ai decat cazurile acuzativ si dativ:
in cazul acuzativ ai:ma, m-; te; il, -l-, o; ne; va, v-; ii, -i-;
in cazul dativ ai: imi, mi; iti, ti; ii, -i-; ne, ni; va, vi; le;
iar la forme sinonime ai in cazurile nominativ genitic acuzativ si dativ urmatoarele forme: dansul, dansa, dansii, dansele; (sa nu le incurci cu cele de politete atentie!)
iar la reflexiv ai forme accentuate si neaccentuate
cele accentuate au decat persoana a III a in:
acuzativ: pe sine;
dativ: sie, siese;
iar formele neaccentuate le ai la persoana I si a II a (imprumutate de la pronumele personal doar in cazurile dativ si acuzativ ai grija ca tu aici te incurci da!?)
iar la persoada a III a ai in:
acuzativ: se, s-;
dativ: isi, si;
mai uitate peste ele pa si ma bucur ca te-am ajutat.
Stiu si eu astea ce ai scris tu, dar uitate in exemplele de mai sus, sunt toate la fel, trebuie sa fie o metoda de identificare.
Stiu si eu astea...dar uitate la exemplele date de mine..trebuie sa fie o metoda de identificare sau altceva?!
Tudora_Adi_1991 întreabă: