In cadrul ciclului I Bologna, respectiv studii nivel licenta (3 ani ), nu vei gasi aceasta specializare "pe felie"--- nu o vei gasi la nicio alta facultate de jurnalism si stiinte ale comunicarii din Ro! Jurnalismul de investigatie, fiind un jurnalism tematic, face obiectul unor programe de studii masterale (ciclul II Bologna)--- vezi la FJSC Bucuresti cursurile unui program de master in jurnalism tematic :http://www.fjsc.unibuc.ro/......-if-si-ifr
Acest gen jurnalistic (ancheta) se învață în cadrul facultății. Nu există o specializare anume, ci te specializezi (puțin) din fiecare. Performanțele le obții doar prin practică continuă, deci muncă asiduă. Ancheta jurnalistică captivează, mai ales pe cei începători, fascinați fiind de verbul a investiga/ a cerceta, de articolele "bombă", care au avut întotdeauna impact. Însă, pentru a practica, e nevoie de o bogată experiență, nu de amatorism. Nu-i de ajuns să obții informații (de multe ori, obținute prin mijloace mai puțin ortodoxe), dacă te rătăcești în gestionarea corectă a acestora. Practic vorbind, orice jurnalist este un investigator, fiindcă el are rolul de a se documenta, înainte de a scrie materialul. Totodată, e necesar să respecți deontologia profesională, fiindcă pot apărea urmări nefaste (un eventual proces).
Când eram studentă la Jurnalism, în primul an, cursurile au constat în "Inițiere presă scrisă/radio/TV", din anul al II-lea au început specializările, adică "Specializare presă scrisă/ specializare radio/TV". Practica, am făcut-o, încă din primul an, la ziarul local. Scriam articole, interviuri, orice gen publicistic. Însă, nu te gândi că, orice articol pe care-l scrii, va fi și publicat în ziar. Depinde de calitatea lui, de talentul scriitoricesc. Mulți absolvenți de liceu se înscriu la acest profil, însă mulți renunță la specializare, după primul an de studiu. Poate că facultățile particulare sunt mai tolerante, fac compromisuri multe, ele caută să "vâneze", nu să-și piardă studenții. Însă la stat, pretențiile au fost altele, mult mai riguroase.
anaadiaconu întreabă: