In primul rand, un razboi hibrid e nedeclarat. Asa ca operatiunile militare ale statului agresor sunt camuflate sub forma unei insurgente locale sau chiar, in fazele initiale, a unor proteste locale. Fiind camuflate, operatiile militare sunt limitate ca numar de soldati si ca extindere. Un al doilea aspect al razboiului hibrid deriva din primul: e un razboi propagandistic foarte amplu, statul agresor prezinta agresiune ca pe un conflict local folosind toate mijloacele moderne. Un al treilea aspect este razboiul electronic, care e mai usor de camuflat decat trupele. Si al patrulea, razboiul economic, ruinezi partea cealalta impunandu-i un razboi prea scump pentru ea, facand-o sa intretina regiunile pe care i le-ai ocupat, permitand comertul care te avantajeaza si oprind comertul care o avantajeaza pe ea. Se numeste ''razboi hibrid'' pentru ca e militar, informational, conflict de proximitate, propagandistic, economic, electronic, etc. in acelasi timp.
Razboiul secret din Crimeea si regiunile Lugansk si Donetsk a subliniat slabiciunile unei structuri de descurajare osificate a NATO - piesa centrala a sistemului international de securitate care ar fi trebuit sa devina mai puternica, nu sa decada, dupa sfarsitul Razboiului Rece si dezintegrarea URSS!
NATO a denumit aceasta forma de conflict "razboi hibrid" - o notiune care se refera la o arie extinsa de actiuni ostile, in care forta militara reprezinta doar o mica parte, si care sunt executate in concertare, ca parte a unei strategii flexibile, cu obiective pe termen lung.