Nu am intalnit o asemenea dispozitie legala. Probabil exista o asemenea prevedere in regulamentul facultatii, asa ca ar trebui sa te interesezi la facultate unde este prevazuta taxa si in ce suma.
Nu vor sa mi ofere nicio alta informație. Mi au spus doar ca dacă vreau sa ma mut trebuie sa achit suma de 1500 de lei ca sa-mi elibereze documentele personale respectiv diploma de bac și foaia matricolă și probabil sa semneze fisa de transfer. însă mi se pare ceva absurd. practic acele documente nu le aparțin, sunt personale. Nu au cum sa-mi spună ca nu mi le înapoiaza dacă nu plătesc?♀️
In mod normal n-au de ce sa le retina si nu stiu de ce o fac daca suma pe care ti-o cer nu este prevazuta in regulamentul facultatii.
Ca o ipoteza: la noua facultate esti tot pe loc bugetat si atunci trebuie sa platesti taxa de scolarizare la vechea facultate si sa duci adeverinta ca ai platit-o.
Conform art.142, alin.(6) si urm. din L.1/2011, a educatiei nationale, cu md. si compl. ulterioare, citez:
„(6) O persoană poate beneficia de finanţare de la buget pentru un singur program de licenţă, pentru un singur program de master şi pentru un singur program de doctorat.
(6^1) Persoana care a beneficiat gratuit de şcolarizare în cadrul unui program de studii universitare finanţate de la bugetul de stat are, în condiţiile legii, dreptul de a urma un alt program de studii universitare în cadrul aceluiaşi ciclu de studii universitare:
a) în regim cu taxă, dacă instituţia de învăţământ superior de stat organizează programul şi în acest mod;
b) în regim gratuit, cu finanţare de la bugetul de stat, în condiţiile în care persoana achită contravaloarea serviciilor de şcolarizare de care a beneficiat anterior cu finanţare de la bugetul de stat, integral sau parţial, în cazurile în care programul de studii la care a fost admis este organizat doar cu finanţare integrală de la buget.
(6^2) Încasarea sumei reprezentând contravaloarea serviciilor de şcolarizare se realizează de către instituţia de învăţământ superior de stat care a asigurat şcolarizarea, aceasta având totodată dreptul de a stabili ca plata efectivă a sumei să se realizeze şi în tranşe/rate. Sumele încasate se fac venit la bugetul de stat.
(6^3) Cu ocazia înmatriculării persoana prevăzută la alin. (6^1) prezintă dovada că a efectuat/efectuează plata prevăzută la alin. (6^2)."
La noua facultate nu o sa mai fiu la buget. o sa plătesc taxa la noua facultate. Presupun ca nu ma pune sa plătesc și anul universitar pentru vechea facultate...
Daca intri la taxa nu va trebui sa platesti cheltuielile de scolarizare pentru perioada facuta la vechea facultate.