Utilizatorii cu email-ul neconfirmat nu pot posta mai mult de 5 răspunsuri pe zi şi nu mai mult de 10 în total. Pentru a retrimite email-ul de confirmare click aici
Utilizatorul care a pus această întrebare te ignoră. Nu poţi să mai interacţionezi.
Utilizatorul care a pus această întrebare este în lista ta de utilizatori ignoraţi. Nu poţi să mai interacţionezi.
Utilizatorii avertizaţi nu pot posta mai mult de 5 răspunsuri pe zi.
Se scrie cu doi "i" acolo unde se mentioneaza in manualul de gramatica a limbii romane, avizat de Ministerul Educatiei si Cercetarii. E sursa cea mai sigura, autentica si, totodata, actuala.
1-la modul indicativ, prezent, pers. a doua: TU SCRII
2-la modul conunctiv, prezent, prs. a doua: TU SA SCRII
3-la modul gerunziu plasand cei doi de i in interiorul cuvantului: SCRIIND.
Poi nu cred ca se referea numai la verb. se scrie cu 2 de i atunci cand cuvantul respectiv e la plural gen masculin si este articulat spre exemplu: copaci e la plural gen masculin. iar daca il articulam devine copacii (copacii au inflorit.) copii-copiii, lei-leii.meri-merii.
Referitor la scrierea "ia"/i-a" sau "iau"/"i-au", prima forma se foloseste prima forma atunci cand este vorba de indicativul prezent al verbului "a lua", iar cea de-a doua face parte din perfectul compus al verbului respectiv."a"/"au" de la verbul auxiliar"a avea" si"i" forma neaccentuata a pronumelui personal
Cu privire la substantivele care au forma de plural articulat omofonă cu cea de plural nearticulat (metrii/metri, miniştrii/miniştri) poţi aplica următoarea metodă (nu foarte ştiinţifică, dar eficientă): înlocuieşti în propoziţia respectivă substantivul care îţi dă dureri de cap cu unul a cărui formă corectă o cunoşti. Exemplu:
Cum se scrie corect: "Câţi metrii liniari?" sau "Câţi metri liniari?".
Problema dispare dacă trebuie să alegi forma corectă dintre următoarele variante:
"Câte milele marine?" sau "Câte mile marine?"
"metrii" este pluralul articulat. Înlocuind substantivul cu unul a cărui formă de plural articulat (milele) nu este omofonă (nu se aude la fel) cu cea de plural nearticulat (mile), depistezi forma corectă, şi anume cea de plural nearticulat (metri) pe care trebuie să o foloseşti.
Buna. sunt cls. a 10 si nu stiu sa scriu corect. ma incurc acum la : cand se scrie cu un i si cand se scrie cu doi de ii. vreau si eu ceva ca sa pot sa invat. am cautat peste tot si nu am gasit nimic. vreau si eu situri unde pot gasi cum sa scrii corect. multumesc
Doreşti să urmăreşti această întrebare? Vei primi răspunsurile pe email.
Adaugă întrebarea la favorite
Doreşti să adaugi această întrebare la favorite?
Ce notă dai întrebării?
Înainte de a posta răspunsul, te rugăm să te asiguri că acesta nu încalcă regulamentul.
Nu ai introdus un răspuns!
Nu ai scris un răspuns pentru această întrebare, aşa că nu avem conţinut pe care să-l publicăm
Răspunsul este publicat...
Te rugăm să aştepţi ca răspunsul tău să fie trimis spre publicare.
Atenţie!
Succes!
Atenţie!
În răspunsul pe care vrei să îl postezi au fost găsite greşeli de scriere. Ele au fost corectate automat şi le poţi vedea marcate mai jos
Atenţie!
Eşti pe cale să postezi un mesaj care poate încuraja pirateria şi distribuţia ilegală de materiale pe internet. Legea nr. 8 din 1996, privind dreptul de autor şi drepturile conexe, a fost modificată semnificativ prin Legea nr. 285 din 2004, prin OUG nr. 123 din 2005, precum şi prin Legea nr. 329 din 2006, iar tu ai putea să te afli în situaţia de a le încălca acum.
În ipoteza unei acţiuni pe cale legală, TPU.ro este obligat să furnizeze IP-ul tău (18.118.122.239) şi restul datelor de identificare şi informaţiilor despre tine.
Atenţie!
Nu poţi posta acest răspuns pentru că linkul pe care l-ai inclus este suspicios, iar pe TPU pirateria nu este încurajată.
Te rugăm să nu faci referire la site-uri aflate în ilegalitate şi să nu postezi linkuri spre materiale postate pe internet fără respectarea drepturilor de autor (programe, jocuri, filme sau muzică piratată)
Nu poţi posta aceast răspuns la întrebarea aleasă!
Răspunsurile ce conţin cuvinte de genul pot fi postate doar la întrebări din categoria Dragoste şi Sex
Raportează răspunsul
Trebuie să fii logat ca să votezi
Pentru a evalua un răspuns trebuie să ai cont pe TPU.ro