| alin322 a întrebat:

Cand si de ce se foloseste cuvantul DO/DOES?

In multe propozitii, nu pot sa imi dau seama la ce foloseste acest cuvant, mi se pare mereu in plus si de asta nu stiu nici sa il folosesc.

De exemlu: He DOES like dogs. I Do like dogs. You Do like dogs. Nu ar fi mai usor sa spunem HE LIKES dogs or I like dogs? Care e logica aici?

De asemenea: I do believe 2. I do like something. Nu mai simplu ar fi fara acel do? asta inseamna ca putem folosi si I DO NEED MONEY? HE DO NEED MONEY? si care ar fi diferenta fara acel do?

How much money DO you need to be happy? (ce ar fi daca am scoate acel DO?)

Deci, de ce acest DO in toate aceste propozitii si care ar fi problema daca nu l-am mai folosi? Multumesc.

6 răspunsuri:
| kurinkita a răspuns:

Inafara ca inseamna "a face" si complementeaza alte verde in alte sensuri, oare ce rost ar avea?

DO se folosesti de obicei la persoana a III-a singular, DOES la celelalpte persoane:

I DO like...
We DO like...
You DO like...
You DO like...
He/She DOES like...
They DO like...

Si nu e "He DO need..." e He DOES need..." tongue
Si care e diferenta?
Una e sa vorbesti civilizat, alta e sa vorbesti ca un incult din ala de prin state.

| alin322 explică (pentru kurinkita):

Chiar e asa de greu sa iti dai seama ce am intrebat de fapt? Ce intreb eu si ce imi raspunzi tu. Omule, eu nu am intrebat ce inseamna aceste cuvinte sau care e diferenta intre does si do, ci am intrebat rolul lor in unele propozitii.

| Cristina304 a răspuns:

Do = a face
Do = la pers. I si pers. a-II-a.
Does = la pers. a-III-a

| DevilZmayCry a răspuns:

In aceste propozitii, de exemplu "I do like something" subliniaza faptul ca iti place ceva. "I DO like something = Yes, I actually do like something"

| YellowRose a răspuns:

Hei, in mod normal ar fi bi sa intrebi un profesor, dar incerc si eu sa-ti explic.
In primul rand DO = a (se) face
ex : I DO my homework.
In al doilea rand ajuta la formarea timpului Present Simple, mai exact in intrebari.(daca nu exista verbul TO BE)
ex: I go at home.
DO I go at home? (nu prea are logica propozitia dar asta mi-a venit pe moment laughing )
In al treilea rand, atunci cand in propozitie subiectul este de persoana a III-a, se foloseste DOES.
ex: She/He/It DOES her homework.
Iar la ultima ta intrebare, este posibil ca DO sa faca parte dintr-o expresie.(adica sa nu se poata construi fara el ).

| Nyadesu a răspuns:

DO/DOES se folosesc de obicei cand intrebi un lucru si astepti raspunsul cu da sau nu de ex..DO YOU LIKE TENNIS? (iti place tenisul?) I DO...or.I DO LIKE TENNIS
in exemplul dat de tine mai sus
HE LIKES DOGS= lui ii plac cainii (in general)
HE DOES LIKES DOGS= lui chiar ii plac caini (este raspunsul la o intrebare)
Does he likes dogs? Yes he does likes dogs
reprezinta afirmatii clare