| Daniel9988 a întrebat:

Cand vreau sa spun in engleza ca am jucat basket timp de 3 ani, spun,, I've been playing basketball for 3 years" sau,, I've played basketball for 3 years"? Ma refer la contextul in care am renuntat la acest sport in urma cu mai mult timp.

Răspuns Câştigător
| Legion7X a răspuns:

Present perfect continuous
Prezentul perfect continu îl folosit pentru a arăta ceva care a început în trecut și continuă până în prezent

She has been working at that company for three years

√Ea muncește la acea companie de 3 ani

sau

Have something done
a pune pe cineva să facă ceva

Folosit have + obiectul+verb la participul trecut când vorbim de cineva care trebuie pus sau plătit să facă ceva pentru noi.
Ex: l had my car washed
Am pus pe cineva să-mi spele mașina.

I have my business taken care of
Plătesc/pun pe cineva să aibă grijă de afacerea mea

He is going to have his car fixed
El are de gând să pună pe cineva să-i repare mașina.
sau
El vrea să-și repare mașina

Sau

În engleza had se folosește la început de frază pentru a ține locul conjuncției IF în subordonatele condiționale de tip 3.

Ex had l taken the train, this would never have happened
Dacă aș fi luat trenul acesta nu s-ar fi întâmplat

Had he known about that would have told me
Dacă ar fi știut despre asta mi-ar fi spus

Had there been a fire, we would all have been killed
Dacă ar fi fost un incendiu cu toții am fi fost uciși

5 răspunsuri:
| N0xEterniS a răspuns:

Amandoua sunt ambigue, dar a 2-a varianta e mai exacta in cazul tau. Prima induce faptul ca inca mai joci.

| Dinescu_Cristian_1958 a răspuns:

Hi Cristi! Folosim Presentul Perfect Continuu cat si Presentul Perfect Simplu pentru a exprima o act. care a inceput in trecul si continua (neintrerupt sau cu pauze) pana in present. In contextul in care ai renuntat la basket in urma cu 3 ani, foloseste Past Simple. eg: I played basketball for 3 years (between 2012 and 2015). I've been playing baskeball/ I've played basketball for 3 years.= Joc baschet de 3 ani. I hope you'll find my answer useful. Have a good Friday!

| peperonies a răspuns:

I've been playing inseamna ca inca joci. i've played inseamna ca ai jucat si te-ai oprit.

| Violleta2022 a răspuns:

Am vazut ca ai primit ajutorul pentru traducerea corecta in engleza, mie mai imi ramane sa-ti tarduc din engleza in romana, ca pe asta ai uita-o:

In romana, corect este: baschet, nu basket.

| DaniTDCI a răspuns:

Varianta a 2-a de oarece prima varianta indica prezentul, adica tu inca joci, succes