Caragiale este cel mai mare dramaturg al tuturor timpurilor lui de pe meleagurile lui
Iată și un top (mondial)
https://www.ranker.com/list/best-playwrights-ever/ranker-books
De parcă "un român" și "cel mai" ar merge într-o propoziție.
"Un român este cel mai pro st om din lume, scrie revista OneShot, după un studiu amănunțit făcut de oamenii de știință americani. Cei testați au fost "românul", care reprezenta România și un papagal, care reprezenta "lumea". Oamenii de știință susțin că papagalul putea să bată 2 români la testul acela, dar a zis că nu ne umilește așa rău". Sursa, www.protv.ro.
Îmi cer scuze, m-am înșelat.
O fi el mare dramaturg, dar nu-si merita distinctia.
La ce drame vezi la tv la "Ochii din umbra", "Lectii de viata", si alte emisiuni de acest gen, el e mic copil in comparatie cu aia de au scris acele scenarii ale emisiunilor respective.
Sigur că al tuturor timpurilor, pentru că România este centrul culturii universale...
Lăsând gluma la o parte, îți spun ceva numele de Shakespeare, Eschil, Sofocle, Cehov, Moliere, Voltaire, Goethe?
Au mai fost cativa care au scris teatru: Shakespeare, Corneille, Moliere, Marivaux, George Bernard Shaw, Brecht etc. Caragiale pare un pitic, prin comparatie. (Asta fara reduce valoarea operei).
Beckett, să nu uităm.
Ei, bineinteles ca nu, dar am dat cateva nume, fara pretentia de a scrie o lista completa. Altfel oamenii astia de la TPU ar fi avut nevoie de un upgrade la spatiul de stocare!
Nuuu,Doamne...Pana sa moara, pe Caragiale il stia numai maica-sa... Dupa aia a inceput sa bantuie examenele copiilor.De ce a ajuns aici? Pai simplu:s-a gasit un prof mai destept care nu mai citise un banc la viata lui.Cand a rasfoit si el saracu' niste pagini din "Dl Goe" i s-a parut c-a picat in rai.
Un dramaturg adevarat a fost Shakespeare.Ionel al nostru e mic copil pe langa dansul.
Hei, usurel! Esti putintel "pe langa" subiect. Chiar daca nu este "cel mai mare dramaturg al tuturor timpurilor", Caragiale a fost apreciat pe deplin, cata vreme era in viata. Printre multele elogii care i s-au adus, a fost si un premiu special al Teatrului National din Bucuresti, decernat de o comisie formata, printre altii, din Alecsandri, Hasdeu si Titu Maiorescu. Asa ca, il mai cunosteau si altii, in afara de maica-sa!
P.S. "Dl. Goe" este o schita, nu o opera dramatica!
Pot să pun pariu că nici din Shakespeare, nici din Caragiale, n-a citit vreo pagină.
Da,asta e parerea mea...Scoala noastra nu mai pregateste pentru viata oamenii.Ii face robotei, in care baga o gramade deinformatii inutile.
Vorbeam deunazi cu un prof.de romana de la mine de la scoala...Se plangea ca elevii nu invata, ca vin examenele si ca sunt unii care nu pot sa retina definitia nu stiu carei opere...
Adevarul este ca niciodata in viata nu vei avea nevoie de definitia genului dramatic! Nici epic, nici liric...
Uite, eu cunosc un arhitect foarte bun.Mi-a proiectat si mie casa, ce sa mai...E tare in domeniu.Si nu stie asa de multe despre Eminescu.Noci despre Caragiale.Si nici despre Sadoveanu.
I-a invatat penteu examene,dupa care i-a dat uitarii.
Cum spuneam, scoala dopeaza copiii cu informatii inutile, care nu ii pregatesc in niciun fel pentru cariera din viata adulta.
E bine sa stii cine e Caragiale, cateva exemple din operele lui, eventual si sa le fi citit...
Asta nu inseamna ca descurajez cititul si cultura.Nu,in niciun caz! Si eu citesc mut, chiar imi place.Un om care nu citeste e pierdut in societatea noastra, nu e in stare sa scoata doua cuvinte cum trebuie.
Totusi, teoria asta care se preda la scoala reprezinta un mare 0.La ce ti-e bun sa cunosti caracteristicile genului dramatic si cum sa argumentezi apartenenta unei creatii literare la acesta?
Astea ar trebui introduse la facultatea de litere, strict acolo.
Devreme ce am trecut BAC-ul cu media 9.45(cu 9.20 la limba romana) nu cred ca esti in stare sa comentezi.Nu ai nici jumatate din varsta mea, iti dau semnat ca ti-as putea fi si tata.
Iar eu am invatat(ca toata lumea) toate aceste lucruri doar pentru examen. Dupa aia am preferat sa le uit.
Daca te tot intereseaza profilul domeniului meu de activitate, hai ca-ti satisfac si curiozitatea asta.
Sunt profesor de sport si consilier psihologic.Lucrez in 2 domenii paralel si concomitent, intrucat imi permite timpul.
Eu am terminat prima oara facultatea de psihologie, dupa care am urmat 3 ani cursurile facultatii de ed. Fizica si sport.
Lucrez in aceeasi scoala si ca profesor, si in calitate de consilier psihologic.
Stiu ce vorbesc, am avut cazuri de elevi surmenati si bagati in abisul depresiei de programa scolara.Si aici ma refer la elevii care iasu scoala in serios, nu cei care habar n-au ce e aia o tema.
Deci la o discuție despre cel mai mare dramaturg al nostru, respectiv al literaturii universale, matale vii cu teoria chibritului pe care o știe ca pe poezie orice elev certat cu cartea. Cine a întrebat aici despre utilitatea cunoștințelor despre care ai scris tu romanul ăla tembel de mai sus?
Se numeste "anvergura intelectuala". Dar trebuie sa ai suficienta curiozitate si vointa ca sa ti-o dezvolti. Este un non-sens sa mergi pe ideea ca fiind bun intr-un domeniu, nu trebuie sa incerci sa afli si ce se intampla dincolo de peretii laboratorului, salii de curs, uzinei etc. Si, mai ales, sa incerci sa afli de ce se intampla sau ce parere au avut sau au altii despre asta.
Nu este vorba de rolul scolii. Scoala nu te invata mare lucru, doar iti arata calea spre optiunile pe care le ai. Ce alegi, ce faci dupa ce "dopajul" se termina, este strict o optiune personala.
Nu te critic, nu am nici un drept sa o fac, pentru ca nu te cunosc. Doar iti spun cum gandesc eu. Si nu spun ca optiunea mea este cea mai buna. Dar este cea mai buna pentru mine!
Asta nu inseamna ca nu am cultura generala(daca asa ti-am lasat impresia).
Sunt pasionat de istorie, am citit titluri importante, dar sunt impotriva retinerii de informatii fara rost.Adica ori e pasiune, ori e profesie.Ce e pe langa astea 2 e degeaba.
De asta ti-am spus toate aceste lucruri.
Dar scoala incarca elevii cu informatii inutile uneori.
Lasa,mai...Nu ma cert cu tine.
Raluca0206 întreabă: