E la plural. Sunt diferențe ca nu e doar una.
Pe scurt, organismele unicelulare au evoluat in asa fel încât sa fie autosuficiente.
Daca celulele dim corpul nostru se grupează in țesuturi care mai departe formează organe, fiecare din aceste organe au funcții specifice care ajuta organismul per total sa supraviețuiască, implicit si celulele, organismele unicelulare nu au luxul ăsta. Ai plămânii care pompează aer, mușchii care deplasează individul către hrana sistemul digestiv care procesează alimentele ai extrage nutrienti plus sângele care duce oxigenul si nutrienti către celule.
Organismul unicelular se hrănește cu orice materie organică se întâmplă sa fie in jur iar cand are resursele necesare se divide.
In plus, nu prea ai dreptate, si celulele din corpul nostru pot sa trăiască in afara organismului, doar ca trebuie ținute in soluții speciale care le oferă nutrienti de care au nevoie.
Celula organismelor unicelulare îndeplinește toate rolurile posibile vieții: hrănire, respirație, reproducere, excreție, etc. Organisme unicelulare se găsesc în Regnul Monera și unele protiste din Regnul Protista.
La organismele pluricelulare, celulele se grupează, formând țesuturile, care au o anumită funcție. De exemplu, țesutul epitelial acoperă organisme prin epidermă, căptușește organe cavitare, formează glande, intră în structura organelor de simț.
Țesuturile se grupează și formează organe. Organele se grupează și formează organismul.
Depinde la ce te referi, dar avem si noi celule care supravietuiesc independent si nu alcatuiesc tesuturi. ex: ovulul
CordovanRaul întreabă: