Caracterul acid pentru o substanta este dat de usurinta de a ceda protoni.Acizii carboxilici au cel mai tare caracter acid, urmati de fenoli si la urma de alcooli.Masura aciditatii este data de constanta de aciditate, care la acizii carboxilici este de ordinul lui 10 la puterea minus 5(de exemplu la acidul acetic), la fenoli este de ordinul 10 la puterea minus 10(la fenol), iar la alcooli de ordinul 10 la puterea minus18(la etanol). Motivul pentru care acizii carboxilici au un caracter acid mai puternic decat alcoolii este datorita naturii polare a gruparii carbonil din molecula de acid, fapt ce duce la cresterea caracterului polar al legaturii O-H si deci la ruperea ei. Fenolii, spre deosebire de alcooli, formeaza fenoxizi chiar cu solutii de hidroxizi alcalini.Alcoolii dau saruri de sodiu numite alcoxizi prin tratare cu sodiu sau amidura de sodiu. Ca sa-ti dai seama mai bine, studiaza un tabel cu constantele de aciditate pentru acizi, fenoli si alcooli.
DK030 întreabă:
anonim_4396 întreabă: