Buna!:* Cele doua animale nu difera foarte mult dar totusi sunt cateva diferente importante. Ghepardul este cea mai rapita creatura terestra - poate atinge aprox 110 km/h. Leopardul este rapid si el dar nu atinge aceiasi viteza ca si ghepardul. Leopardul este mai mare ca si ghepardul si este un animal nocturn. Leopardul este de obicei un animal nocturn. Multi zic ca ghepardul nu se adapteaza mediului asa de usor ca si un leopard... Totusi, e o asemanare mare intre ele > ambele au blana la fel. Deci, diferenta e ca ghepardul e rapid, iar leopardul e cel mai mare. Sper ca am fost coerent si ca ti-am fost de ajutor Loly
O.k! Multumesc!
Este diferenta isi in forma corpului, si in culoare, dar cea mai cunoscuta diferenta este faptul ca ghepardul este mult mai rapid decat leopardul fiind desemnat cel mai rapid animal din lume.
Nume - Ghepard
Denumire stiintifica - Acinonyx jubatus
Nickname - " Mr. Speed"
Areal - Stepele si savanele din Africa si Asia
Greutate - 38-43 kg
Semnalmente si obiceiuri:
Deosebit in unele aspecte de celelalte feline, ghepardul, cu al sau record de 117 km/h, ramane campionul Naturii la alergare. Este un specialist strict in vanatoarea de gazele, antilope mici si iepuri. Prin urmare este adaptat strict doar la acest tip de vanatoare. Inima sa este mai mare decat a leului, cavitatea nazala este si ea bine dezvoltata pentru a procesa cantitatea enorma de oxigen inhalata in timpul sprintului, ghearele sale nu sunt retractile ca la restul felinelor pentru o mai buna aderenta. Petele sale sunt mici dese si formeaza un tipar uniform pentru a-l ajuta in iarba inalta a savanei. Este extrem de pereclitat datorita vanatoarei si al unui fond genetic foarte mic. Femela naste intre 1-4 pui.
Nume - Leopardul
Denumire stiintifica - Prionailurus bengalensis
Nickname - "Isteria"
Areal - Padurile dese din sud-estul Asiei
Greutate - 3-7 kg
Semnalmente si obiceiuri:
Cu toate ca este un vanator la fel de priceput ca si ceilalti reprezentanti ai familiei, pisica leopard este cel mai agresiv felid. Au fost raportate cazuri in care pisicile leopard au ucis ingrijitori de la gradinile zoo din Indonezia sau au alungat chiar leoparzi adulti de langae prada! Se pare ca datorita conditiilor de evolutie aceste feline au dezvoltat o agresivitate neobisnuita chiar pentru un animal carnivor. Tehnica sa de vanatoare nu difera de a celorlalte feline. Deosebit de feroce, este un cosmar pentru pasari, reptile, rozatoare, pesti. Deloc complexata de talia sa mica, leopardul urmareste chiar maimute sau caprioare. Femela da nastere la 2-3 pui.
Daca vrei sa-ti dai seama pe loc vezi forma capului.
Ghepardul are un cap mic si bot putin proeminent pe cand leopardul e mult mai botos.
Si gheparzii sunt mai suplii.
Toate aceste specii de feline au dus arta vanatoarei la perfectiune, fiind pradatori cheie si reglatori al numarului animalelor din toate habitatele unde se intalnesc. Femelele isi cresc singure puii, si odata ce acestia au fost intarcati urmeaza o lunga perioda de ucenicie in care mama isi invata puii toate tehnicile de vanatoare precum si pericolele ce trebuiesc evitate. Din nefericire omul a adus la marginea prapastiei si aceste splendide feline…Distrugerea habitatului este cea mai mare problema. Cealalta a fost data de comertul ilegal cu blanurile lor. Au fost si raman prin excelenta victime ale modei. Moda aberanta al carei ton a fost dat in anii ’60 de Jaqueline Kennedy, care a purtat pentru prima data o haina din blana de leopard. Astazi razboiul dintre stilistii modei si activistii pentru protectia naturii s-a domolit. Principalul pericol ramane distrugerea si ocuparea habitatului acestora.
Leopardul are petele intr-o alta forma, mai mari si intr-un fel tringhiulare si ghepardul are pete mai mici si intr-o forma rotunda, usor ovala.parca am citit ca e si o diferenta de noanta a blaniim, dar e o diferenta foarte mica, leoaprdul avand blana putin de tot mai inchisa la culoare. sper ca ti-am fost de folos.bye-bye!
Http://newsimg.bbc.co.uk/......ah300.jpg, acesta este un ghepard.Inafara faptului ca petele difera, ghepardul este slab si foarte rapid.
http://www.sudhritihotel.com/Travel2/Leopard_.jpg. Acum poti face diferenta dintre cei doi.^^
Diferenta e in pete. Leopardul are pete portocalii incojurate cu negru, iar ghepardul pete negre ca de dalmatian.
Ghepardul, al cărui nume în limba engleză, cheetah, este originar din sanscrită, Chitraka, denumire binomială, Acinonyx jubatus, este un membru atipic al familiei pisicilor sălbatice mari, Felidae. Ghepardul este a un cățărător modest, vânând prada prin viteza alergării sale și nu prin agilitatea săriturii. Ca atare, este plasat în propriul său gen, Acinonyx. Ghepardul este, de departe, cel mai rapid animal terestru, și chiar dacă viteza sa maximă exactă este necunoscută, poate atinge adesea mai mult de 105 km/h (sau 65 mph). Cel mai rapid record de viteză înregistrat de un ghepard a fost de 105 km/h (65.25 mph)[1], obținut pe distanțe scurte (de circa 460 m sau 500 de yarzi). Ghepardul este, de asemenea, posesorul unei accelerații explozive, fiind capabil de a atinge în trei secunde, pornind de pe loc, viteza de circa 110 km/h (sau ≈70 mph), fiind mai rapid decât majoritatea mașinilor de curse. La acest record contribuie și faptul că, spre deosebire de restul felidelor, ghepardul are ghearele neretractile. În prezent, cea mai mare populație de gheparzi se găsește în Namibia.
Pieptul unui ghepard este adânc, iar talia îngustă. Blana scurtă a animalului este galben-închisă cu pete negre, de diametrul 2-3 cm., permițându-i să se camufleze în timp ce vânează. Nu sunt pete pe blana albă de pe abdomen și torace, dar există pe coadă. Capul ghepardului este mic, cu urechi ascuțite și două dungi negre, ce încep la colțurile ochilor, de-o parte și de alta a nasului, și se termină la gură. Acestea ajută la vânătoare prin faptul că țin razele solare departe de ochi, și astfel poate să vadă de la distanțe mari. Ghepardul adult cântărește între 40 și 65 kg. Lungimea totală corpului este de 115-135 cm, în timp ce coada variază până la 84 cm. Masculii tind să fie mai mari ca femelele, dar nu este o variație mare și este dificil a separa masculii de femele doar prin aparență.
Gheparzii au existat pe Pământ timp de 3, 5 - 4 milioane de ani, cu mult timp înaintea celelorlalte feline mari. Acum 20.000 de ani, gheparzii erau comuni prin Africa și Asia, Europa și Nord America. Prin datele luate de la fosile, se știe că aceștia au existat și în SUA, mai exact în actualele state Texas, Nevada și Wyoming.
Aproximativ în urmă 10.000 de ani, la sfârșitul erei Pleistocene, numită și „Marea epocă de gheață", mediul terestru a suferit schimbări drastice în climat, iar peste câteva mii de ani, 75% din speciile de mamifere din Europa și America de Nord au murit, printre care și gheparzii. Este probabil ca ei să fi migrat spre medii mai potrivite, căci gheața acoperise mare parte din emisfera nordică, iar nivelul mărilor a scăzut. Ghepardul a supravietuit Epocii Pleistocene, dar numărul său a fost grav redus. În secolul al V-lea, ei erau folosiți de către nobilii italieni la vânătoare. Gheparzii adulți erau prinși în sălbăticie și închiși în cuști pentru câteva luni.
Numărul de gheparzi a descrescut de la 100.000, la sfârșitul secolului al XIX-lea, până la aproximativ 12.600 astăzi.
Ghepardul nu este doar cea mai rapidă felină de pe Pământ, ci și cel mai bun sprinter din regnul animal. Toate cele patru membre ale sale se încrucișează pentru a obține o distanță maximă a pasului. Cu o coloana vertebrală deosebit de flexibilă, ghepardul se poate întinde foarte mult. Ghearele ghepardului se comportă precum crampoanele de pe un pantof de alergare, ajutându-l să-și mărească aderența atunci când sprintează, ele nefiind retractile, ca la celelalte feline.
Ghepardul este carnivor. În câmpiile din estul Africii, gazelele Thomson constituie prada sa preferată.
Leopardul (in termeni stintifici „Panthera pardus") este o felină, ce aparține genului Panthera.El este vestit pentru capacitatea sa de adaptare, iar datorita simturilor sale excelent de dezvoltate si a desenului blanii ramane nevazut daca este nevoie.Chiar daca leopardul este un animal salbatic, il putem intalni si in alte regiuni, de la zonele semidesertice pana la zonele reci.Culoarea blanii sale cu desen caracteristic poate varia de la galben deschis la negru.
Leopardul este una din cele mai mari feline, cu o greutate cuprinsă între 40 - 80 kg, o înălțime de 60 - 80 cm și cu o lungime a corpului de până la 2 m. Toracele sale sunt mai mari si mai puternice. Blana sa este de culoare galbenă, cu pete negre. Pantera neagră este unicul leopard cu blana de culoare neagră în întregime. În ciuda acestor mărimi destul de mari, leopardul este un animal agil. Pot trăi până la 20 ani. Leoparzii sunt animale nocturne. Leopardul este vestit pentru capacitatea sa de adaptare, iar datorita simturilor sale excelent dezvoltate si a desenului blanii, ramane nevazut daca este nevoie.
Leopardul isi petrece timpul cel mai adesea singur, de obicei in interiorul unui teritoriu bine delimitat. Exceptie este perioada de imperechere si perioada in care femela isi creste puii. Daca in acelasi teritoriu ar locui prea multi leoparzi, ar nimici sau ar alunga pentru mult timp vietuitoarele ce-i alcatuiesc prada.Asemeni altor membrii din familia felinelor si leopardul isi marcheaza limitele teritoriului sau cu urina, iar pe unii copaci,, semneaza" cu ghearele.In zonele in care se gasesc multe animale, teritoriile de vanatoare ale leoparzilor sunt mai mici decat in regiunile mai sarace in prada.De obicei masculii poseda teritorii mai mari decat femelele si adesea teritoriul unui mascul se intretaie cu teritoriul uneia sau mai multor femele. Leopardul este una din cele mai rapide feline de pe pamant, poate atinge si 130km/h sau, in unele cazuri chiar mai mult, dar pe distante foarte mici 100-150m.
Leopardul bea apa cu placere in fiecare zi, dar in lipsa acesteia, rezista chiar si o luna intreaga.
Despre leopard se spune ca agreeaza in mod deosebit carnea de caine.Au rapit multi caini de pe terasele caselor.
Leopardul poate ramane insesizabil chiar si cand nu prea exista posibilitatea de a se camufla in mediu ( cum ar fi in zonele muntoase). Datorita acestor aptitudini, este mai greu de depistat decat leul sau tigrul.
Leopardul este un animal nocturn, care isi petrece zilele prin copaci, dormind sau lenevind ( mai vaneaza si ziua, dar rar), iar ghepardul ataca in special ziua. Ghepardul este cea mai rapida creatura terestra si poate ajunge chiar 120 km/h. Leopardul este si el foarte rapid, dar nu atinge chiar acea viteza, pentru ca leopardul este mai masiv decat ghepardul, iar ghepardul are corpul format pentru fuga. Leopardul este felina cu cei mai mari dinti. Leopardul si ghepardul au aproximativ aceleasi pete, dar ghepardul are langa nas, pana la ochi o pata neagra, pe cand leopardul nu o are, dar, in schimb, leopardul poate fi patat sau negru ( asa zisa pantera neagra). Pantera neagra este, de fapt aceeasi fiinta ca si leopardul, doar denumirea difera." Panterele negre" sunt destul de rare.
Vai de boi el cred ca se intreba cum iti dau seama care e ghepard si care e leopard...Ghepardul are o dara neagra la ochi ca o urma de lacrima leopardul nu are are capul ca un tigru
Asa ma desteptiolor el vroia sa afle diferenta fizica cum isi da seama daca vede un gheaprd si un leopard cum isi da seama care e care: ghepardul are o dara neagra la ochi ca o urma de lacrima si cateodata leoparzi sunt mai slabi daca sunt mai tineri sau bolnavi
Si nu e nici o diferenta de pete asa sa nimerit uitete unde vrei vei gasi gheparzi cu pete ca leoparzi acel leopard este batran si a naparlit de multe ori ramanandui urmele vechilor pete