Bună
Craciunul la francezi, traditii si obiceiuri in Franta. Sunt cateva deosebiri fata de Romania.
Bradul in Franta nu este foarte popular, asa ca el a fost inlocuit cu un trunchi de copac taiat numit Youle, care era stropit cu ulei si vin. In zilele de noastre nu mai este folosit lemnul, francezii isi prepara sau cumpara o prajitura numita buche de Noel sau busteanul de Craciun. Sunt mai ecologisti. Dar sunt si multe familii care impodobesc brad. Pere Noel este cel care le aduce daruri la copii.
In noaptea de Ajun, bisericile si catedralele sunt viu luminate si impodobite, iar clopotele bat pentru a-i atrage pe credinciosi.
Traditia de Craciun la francezi spune ca in fiecare familie se pregatea Prăjitura celor Trei Magi, care avea ascunsă în ea un bob de fasole. Cine îl găsea devenea Rege sau Regină pentru întreaga zi. Sunt obiceiuri de Craciun si Anul Nou care se pastreaza in Franta de sute de ani.
O seară faină!
Obiceiuri de Craciun in Franta:
In Franta, Craciunul este perioada reuniunii familiei si a generozitatii, marcata de daruri si dulciuri pentru copii, cadouri pentru cei sarmani, liturghia de la miezul noptii, si de revelion (le Reveillon).
Obiceiurile de craciun, originare din Orientul Mijlociu, au fost introduse in Franta de catre romani. Orasul Reims a fost locul in care a fos sarbatorit pentru intaia oara Craciunul in Franta, in anul 496, ocazie cu care Clovis, impreuna cu cei 3000 de luptatori ai sai, a fost botezat, trecand astfel la crestinism.
Sarbatorirea Craciunului in Franta variaza de la o regiune la alta, in cele mai multe din provincii fiind celebrat pe 25 decembrie, zi in care bancile sunt inchise.In estul si nordul Frantei, perioada Craciunului debuteaza pe 6 decembrie, cu La fête de Saint Nicolas (Sarbatoarea sfantului Nicolae); in alte zone La fête des Rois (Sarbatoarea regilor) este un eveniment de mare importanta, care are loc pe 6 decembrie sau in prima duminica dupa 1 ianuarie.Pe 8 decembrie, in Lyon, are loc La Fête de lumières (Sarbatoarea luminilor), ocazie cu care sunt puse la ferestre lumanari, ca un omagiu adus Fecioarei Maria.
Copiii francezi isi aseaza incaltarile in fata caminului, sperand ca Pere Noel sau Papa Noel (Tata Noel) sau "le petit Jesus" ("micutul Isus") le va umple cu daruri.Bomboane, fructe, nuci si mici jucarii sunt agatate pe ramurile bradului de Craciun. Exista si un Pere Fouettard (Tata Fouettard), care are datoria de a-i bate la fund pe copiii care au fost obraznici de-a lungul anului.
Numele Noel provine din expresia "les bonnes nouvelles", cu semnificatia de "vesti bune".
In anul 1962, a fost votata in Franta o lege care stipuleaza ca toate scrisorile trimise lui Pere Noel (Mos Craciun) trebuie sa li se raspunda cu o carte postala.Pentru a se conforma acestei legi, cadrele didactice trimit ravase de raspuns tutror copiilor din scoli care se adreseaza in scris lui Papa Noel.
In ajunul de Craciun exista obiceiul de a se posti toata ziua, pentru ca la miezul noptii, toata familia, cu exceptia copiilor mici, sa mearga la biserica sau la catedrala pentru slujba.
Dupa asistarea la La Messe de Minuit (Liturghia de la miezul noptii), francezii se aduna in grupuri de prieteni sau in familie pentru a serba Le Reveillon (Revelionul), la o masa imbelsugata, acasa, la un restaurant sau la o cafenea.Fiecare regiune franceza are propriile traditii culinare legate de revelion, cu feluri de mancare din curcan, clapon, gaina, sau cu boudin blanc (Budinca alba). Bucatele sunt stropite cu vinuri Muscadet, Anjou, Sauterne and Champagne.Cuvantul "Reveillon" provine din verbul "reveiller"= "a se trezi, a se destepta". Revelionul reprezinta o "desteptare"simbolica semnificand nasterea lui Isus.
De-a lungul perioadei de Craciun, se servesc deserturi traditionale :
-La Buche de Noel (Butucul lui Noel), constand dintr-o prajitura lunguiata din ciocolata cu castane, care reproduce forma unui butuc ars intre ajunul Craciunului si Anul nou in Périgord, reminiscenta a unui stravechi ritual pagan.
-Le pain Calendeau (painea Calendeau). Paine de craciun facuta in sudul Frantei, din care se da o bucata unei persoane sarace.
-La Galette des Rois(Prajitura regilor sau magilor), o prajitura rotunda, taiata in bucatele care sunt impartite de un copil ascuns sub masa, numit le petit roi sau l'enfant soleil (micul rege sau copilul soare). Cine gaseste la feve, boaba de fasole ascunsa in prajitura, devine "rege' sau "regina", si isi poate alege un partener.
Intre decoratiile de Craciun frantuzesti, un rol major il are Sapin de Noel (Bradul lui Noel ), care impodobeste casele, strazile, birourile si fabricile.Sapin de Noel aparut in secolul XIV in Alsacia, decorat cu mere, flori de hartie si panglici, fiind introdus in Franta in anul 1837.
Un alt aspect important al Craciunului frantuzesc consta in Creche, scene zugravind momente din nasterea mantuitorului, in care este amplasat sfanta familie alaturi santons ( "micii sfinti"), si care este expusa in biserici si in case.Pentru a da un ultim tuseu scenelor din "creche', copii le orneaza cu muschi, pietricele si crengute de brad.Atunci cand se aprind lumanarile, "creches" devin locul central de sarbatorire a Craciunului.Copii se aduna in jurul lor si canta colinde pana in ziua de epifanie, pe 6 ianuarie. Exista si Creche insufletite, constand din piese de teatru cu copii sau cu papusi descriind evenimentele din timpul nasterii lui Isus.
Familiara scena sfanta "creche", a fost introdusa in Avignon de care familia sfantului Francisc de Assisi intre anii 1316 si 1334, insa abia in secolul XVI a devenit o traditie imbratisata de cultura populara.
In sudul Frantei, in Provence, in "creche" sunt introdusi si cei trei magi, pastorii, animale, sateni imbracati in vechi costume traditionale.Aceste figurine includ un primar al satului, un taran, un tigan, un tobosar si alte personaje pitoresti.Un alt obicei in Provence consta in costumarea unor persoane in pastori care iau parte la o procesiune in care se da ocol bisericii.
Dupa revelion, exista obiceiul de a se lasa o lumanare aprinsa, in eventualitatea in care casa va fi vizitata de Fecioara Maria.
Adi1987 întreabă: