Nu, ai fi inscris intr-o clasa pregatitoare de invatat limba olandeza si dupa anul respectiv ai continua functie de capacitati. Oricum, de cativa ani aproape toate facultatile predau in limba engleza.
In Olanda "liceul" este invatamant selectiv, unii se pregatesc pentru scoala de meserii (deci cei care fac VMBO se pregatesc pentru MBO), altii pentru facultatile profesionale (cei care fac HAVO se pregatesc pentru HBO), altii pentru universitatile de cercetare (cei care fac VWO/Atheneum/Gymnasium se pregatesc pentru WO).
VMBO este pe patru niveluri plus un nivel teoretic.
Ce trebuie retinut: in Olanda "liceul" este invatamant pregatitor si nu ofera in sine o diploma care confera acces pe piata muncii.
Din ce îmi amintesc, acest sistem îi enerva enorm pe mulți olandezi, pentru că în funcție de media la un examen la sfârșitul primarei, ești calificat într-una din categorii, iar dacă ești în VMBO, s-a cam zis cu viitorul tău într-un studiu universitar.
Nu degeaba sunt mulți olandezi care ajung spălători pe jos, sau pe șantier, când de obicei, aceste locuri de muncă, în restul Occidentului, de obicei sunt ocupate de către imigranții spanioli, portughezi, italieni, români, arabi, africani etc.
Hmm... un traiect de tipul VMBO, MBO, HBO, WO nu este imposibil in sistemul de invatamant olandez.
Iar asta n-a avut nici liceul, ce sa mai vorbim de facultate, dar a fost admis direct sa-si dea doctoratul: https://en.wikipedia.org/wiki/Poerbatjaraka
In Olanda exista testul 21+: daca ai implinit 21 ani poti da examen de intrare la orice facultate si daca-l iei nu te intreaba nimeni de nicio diploma anterioara. Poti avea doar patru clase, daca iei examenul esti admis la facultate.
Știu asta, dar dacă cineva ar imigra în Olanda, în calitate de elev în clasa a X-a în România, ar fi admis direct la unul dintre cele 3 programe, la alegere, sau ar trebui să dea un examen? Și începe liceul de la 0?
E vorba de limba javaneză. E un miracol că cineva a știut să explice ceva din acea limbă.
Limba javaneză are 2-3 vocabulare diferite, în funcție de statutul social al persoanei cu care vorbești. Când javanezii ajung în străinătate, preferă să vorbească indoneziană, pentru că așa se evită toate problemele de diferență de rang social care erau prezente la ei.
Era parcă și un student de 11 ani la facultatea de fizică. Dacă reușești să le dovedești că ești în stare să urmezi cursurile la facultate, în Occident te poți înscrie și fără diplomă de liceu, dar totuși e destul de greu.
Nu, ai fi inscris intr-o clasa pregatitoare de invatat limba olandeza si dupa anul respectiv ai continua functie de capacitati. Oricum, de cativa ani aproape toate facultatile predau in limba engleza.