Poate pasiva, nu exista pronominala.Verbul la diateza reflexiva contine in structura lui un pronume reflexiv ce nu are functie sintactica: "se spala". Diateza pasiva se formeaza cu verbul auxiliar "a fi" si participiul verbului de conjugat, iar actiunea la diateza pasiva este realizata de complementul de agent si suferita de subiectul gramatical : Prajitura este mancata de mama. (Prajitura-subiectul gramatical, de mama-complementul de agent). Succes!
Totusi, exista diateza activa pronominala! De exemplu, daca ai sintagmele:"Eu ma spal" si "Eu ma gandesc", m-am lamurit ca atunci cand poti spune "pe mine"(Eu ma spal pe mine, Tu te speli pe tine, etc)atunci se vorbeste de diateza reflexiva.Nu poti spune Eu ma gandesc(pe mine)-atunci este diateza activa pronominala.
Bineinteles ca exista! Poate nu ai auzit tu de ea, de acolo, din Groapa Marianelor unde te zbati...biata de tine!
Pacat ca nu sunt si eu de pe Steaua Fermecata, sa le stiu pe toate, ca tine! Cauta pe google daca te crezi asa superior/superioara. Nu te mai zbate printre noi, biata/bietul de tine.
Exista diateza activ pronominala!
Isvziwbdj întreabă: