Am gresit cand am zis ca nu exista acizi slabi, exista dar se refera de capacitatea acidului de ceda un proton, Sunt acizi tari si acizi slabi (nu sunt slabi in relatie cu acizii grasi, de asta am zis ca nu exista, exista slabi fata de cei tari)
Cu cat e mai tare un acid, cu cat arde mai tare, reactioneaza mai usor, e mai coroziv.
Un acid tare ar fi acidul azotic, sau acidul sulfuric, sau cel clorhidric
Acizi mai slabi sunt acidul acetic (otetul) si acidul carbonic, ala din apa carbogazoasa
Acidul gras este un acid facut dintr-o catena lunga (de minim 4 carboni) care are la un capat o grupare carboxil COOH, adica este un acid carboxilic cu o catena lunga. (un acid carboxilic simplu ar fi acidul acetic, otetul) Printre cei mai intalniti acid grasi se numara acidul butiric, acidul palmitic, acidul oleic si acidul linoleic.
Cand 3 molecule de acizi grasi se esterifica cu o molecula de glicerina se obtine o molecula de GRASIME (triglicerida) si de aia se numesc acizi grasi.
Nu exista terminologia de acizi slabi.
Un acid gras care are pe catena macar o legatura dubla se numeste acid gras nesaturat, si un acid gras fara legaturi duble se cheama acid gras saturat.
Daca o grasime e facuta in mare parte din acizi grasi nesaturati, atunci se cheama ulei.
Grasimile nesaturate sunt mai sanatoase pentru ca nu se lipesc de artere asa bine cum se lipesc cele saturate.
Acizii graşi omega 3
Acizii graşi omega 3 sunt grăsimi care nu pot fi produse de organism, ci trebuie furnizate acestuia prin intermediul alimentaţiei.
Rolul acizilor omega 3 este acela de a asigura o bună activitate cerebrală, de a proteja în faţa afecţiunilor aparatului cardiovascular, reglând colesterolul, scăzând nivelul trigliceridelor şi asigurând elasticitatea vaselor de sânge