Amandoua sunt figuri de stil, dar:
Epitetul este un cuvant (grup de cuvinte), care exprima insusiri ale obiectelor, prezentandu-le intr-o lumina noua, aparte. Epitetele se adreseaza imaginatiei si sensibilitatii cititorului. Ex. "Viata amara", "Iarna sura si batrana", "Clopotele rasuna ragusit", etc
Metafora este denumirea unui obiect, a unei insusiri, a unei actiuni cu ajutorul unei comparatii, din care lipseste termenul comparat. Metafora presupune un transfer de sens de la un cuvant la altul, pe baza unei asemanari. Prin forta ei de a trezi imagini si sentimente, de a sensibiliza si intensifica impresii, de a spori semnificatia faptelor sau obiectelor, metafora este un element de baza al exprimarii poetice. Ex: "Tot ce sta in umbra crucii, imparati si regi s-aduna", "Părea că printre nouri s-a fost deschis o poartă,/Prin care trece albă regina nopţii moartă.", "Lună tu, stăpân-a mării, pe a lumii boltă luneci", etc
Sunt foarte exacte informatiile pe care le-ai primit si imi permit sa-ti propun un mic exercitiu care te-ar ajuta, concret, sa le deosebesti.
Cand spunem:codrii RUGINII, ultimul cuvant e epitet; el pune in evidenta o anume insusire a padurilor ce capata, toama culoare ruginii, a aramei; dar daca spunem, precum Eminescu, codrii DE ARAMA, observi ca ai putea spune :codri ca arama numai ca se evita comparatia si devine metafora.
Si putem continua:
luna argintie-luna, regina noptii;
noapte intunecata-noapte de cerneala;
luna argintie-luna, palid, dulce soare;
par auriu-par de aur, s. a. m. d.
soparla verde-soparla de smarald, s. a. m. d.
Iti propun un mic exercitiu; sa luam cuvantul PAR
si sa ne gandim la MATASE.Formeaza o sintagma in care sa ai un epitet si apoi o metafora.Succes!
EPITÉT, epitete, s. n. Determinant expresiv pus pe lângă un substantiv sau pe lângă un verb pentru a scoate în evidență mai nuanțat o trăsătură a obiectului sau a acțiunii și pentru a da mai multă expresivitate artistică creației respective
METÁFORĂ, metafore, s. f. Figură de stil rezultată dintr-o comparație subînțeleasă prin substituirea cuvântului obiect de comparație cu cuvântul-imagine; p. gener. figură de stil. – Din lat. metaphora, it. metafora, fr. métaphore.
Epitetul este figura de stil prin care li se atribuie obiectelor obisnuite insusiri neobisnuite, pe cand metafora exprima o idee/imagine ce se bazeaza pe trasaturile comune ale lucrului normal cu un altul anormal.
ex: lapte alb nu e epitet deoarece nu exprima o trasatura neobisnuita a laptelui, ci o trasatura fireasca.
lapte spumos, corb zgomotos, etc sunt epitete pentru. ca in limbajul simplu, firesc, nu caracterizezi laptele ca fiind spumos, ci doar alb, iar corbul negru.
La metafora, intr-o compunere in loc sa spui soarele arzator straluceste puternic poti sa spui cuptorul auriu al cerului.Si atunci ai o metafora.
Metafora este figura de stil in care se pun in comparatie doua lucruri, din care lipseste primul termen. De exemplu:
"un ciub se invarte pe apa". intai te gandesti ca nu are ce sa caute un cuib pe apa, iar apoi te gandesti la forma cuibului: rotunda.Acest"cuib" se invarte, deci este de fapt un vartej pe apa.
Epitetul este figura de stil in care ii atribuim un termen unui cuvant, pentru a-l pune intr-o lumina noua. De exemplu: "privire adanca". Cuvantul privire are sensul propriu. "Adanca" are sensul de patrunzator, deci formeaza un epitet.
Metafora este un fel de a spune, o expresie ceva de genu' pe cand epitetul arata o insusire
Buna, incerc . Epitetul e un cuvant folosit pentru a arata un atribut al unui obiect/fenomen/persoane intr-un mod mai deosebit (gen 'vorbe dulci', 'dulci' e epitetul aici pentru ca nu e folosit intr-o alaturare comuna, cum ar fi fost oricare referitoare la gust). Metafora - un cuvant/un grup de cuvinte care inlocuiesc in totalitate un alt cuvant, pentru a obtine o exprimare artistica... de exemplu in loc de 'luna' - 'regina noptii'. Sper ca am putut clarifica putin .
Epitetul-cuvant(grup de cuvinte)care exprima insusiri ale obiectelor prezentandu-le intr-o lumina noua, aparta, ele se adreseaza imaginatiei si sensibilitatii cititorului, iar metafora este denumirea unui obiect, a unei insusiri, a unei actiuni cu ajutorul unei comparatii din care lipseste termenul comparat, presupune un transfer de sens de la un cuvant la altul pe baza unei asemanari tinde spre o imbinare neasteptata de cuvinte. Sper ca aceste data sa iti fie de folos daca nu e prea tarziu...
CordovanRaul întreabă: