Vezi
http://ro.wikipedia.org/wiki/Mas%C4%83_plastic%C4%83
http://ro.wikipedia.org/wiki/Mas%C4%83_plastic%C4%83
http://www.scritube.com/stiinta/chimie/Materialele-plastice431319229.php
materiale plastice== materiale care nu sunt elastice.== plastilina, lutul, compozițiile de /cu cauciuc nevulcanizate, masele plastice termoplastice la temperaturi mai mari, etc.
După vulcanizarea în matrițe a compozițiile de /cu cauciuc care inițial erau nevulcanizate, se obțin obiecte destul de elastice.
Masele plastice la temperatura ambiantă sunt destul de elastice.
Două bile din materiale plastice, dacă se lovesc de suprafețe tari nu vor mai rămâne sferice, și vor rămâne deformate.
O minge este ceva elastic.
proștii folosesc incorect termenul materiale plastice pentru mase plastice.
Și mulți absolvenți de chimie macromoleculară fac aceiași greșeală.
Nici exprimarea masă plastică nu este foarte corectă și își are sorgintea de la proprietățile plastice a multora din acești polimeri încălziți, așa numitele termoplastice.
Comportamentul fizic al materialelor --facem niște bile din acele materiale și le pocnim de perete-- permite clasificări în:
- elastice, care după deformare revin la forma inițială, ==minge
- plastice, care nu mai revin la forma inițială,==bilă din plastilină
- casante, care se sparg când sunt lovite de suprafețe dure. == bile din sticlă
Ai să înveți la mecanică, (capitol din fizică ), despre ciocniri elastice și ciocniri plastice și despre materiale care prezintă proprietăți elastice, și materiale care prezintă proprietăți plastice, despre deformații elastice și deformații plastice.
Este mai complicat să zici
materiale care prezintă proprietăți plastice
și vei avea tendința să zici materiale plastice,
și te vei gândii la materiale care prezintă proprietăți plastice.
Fizicienii și o parte dintre ingineri folosesc mai mult termenii polimeri iar la materialele elastice din grupa cauciucurilor spun elastomeri și s-a încercat și utilizarea termenului plastomeri, dar termenul plastomeri nu a fost folosit așa mult, fiind folosite mai mult exprimările materiale termoplastice și materiale termorigide, sau polimeri termoplastici și polimeri termorigizi.
Chimiștii macro, care nu se gândesc la bilele ciocnite, spun materiale plastice și la polimerii termoplastici și la cei termorigizi.
Chimiștii macro folosesc mai puțin exprimarea polimer și mai mult exprimările : macromolecule, și compus macromolecular.
Acum spre a simplifica și mai mult vorbirea nu se mai utilizează nici masă plastică și nici materiale plastice,
ci plastic și plastice.
Și ai să auzi că se zice carcasa mobilului - telefonului mobil - e ( făcut) din plastic.
Deci depinde cine vorbește și ce pregătire are.
Chimiștii din Franța foloseau termenii materiale plastice și de la traducerea din franceză, s-au luat și chimiștii macro de la noi, iar revista românească de specialitate, despre polimeri, unde apăreau și articole privind elastomerii, se numea, „ Materiale plastice ".
Plasticele termorigide se mai numesc și
Termoreactive, și sunt cele care prin încălziri repetate nu mai trec în stare plastică (polistireni nesaturați, rășini fenolfolmaldehidice, etc.). piesele în acest caz se prelucrează prin presare.
Asta spre diferență de cele termoplastice, care la încălzire se înmoaie și se pot prelucra ușor în stare plastică.
Cum a spus si cosmin, diferenta este mica. Din cate am vazut, in majoritatea cazurilor unul din termeni il poate inlocui cu succes pe celalalt fara ca semnificatia frazei in care se afla sa se schimbe.
Curiosul999 întreabă: