Nu am auzit notiunea de comentariu poetic dar imi pot da seama la ce te referi. Am impresia ca comentariul poetic intra in alcatuirea comentariului literar sau este o forma de comentariu literar. Diferenta dintre cele doua este clar limbajul. In comentariul poetic folosesti in special limbaj beletristic, multe figuri de stil, astfel citind comentariul sa fie ca si cand ai citi o poezie in proza. Comentariul poetic se foloseste in special in comentarea poeziilor apartinand genului liric. Iar comentariul literar este exact opusul celui poetic.
N-am auzit de existenta unui comentariu poetic atunci cand este vorba despre comentarea unei anume creatii ce apartine literaturii. Poti comenta poetic o pictura, o imagine vizuala sau auditiva, frumusetea unei femei sau a unui colt de natura.Comentariul e poetic atunci cand foloseste figuri de stil precum epitetul, metafora, personificarea, etc.
Comentariul literar se apropie mai mult de o anume rigurozitate aproape stiintifica, nu exclude figurile de stil dar nici nu se limiteaza la ele.Scopul unui comentariu literar este acela de a oferi cititorilor repere in receptarea unei opere literare.Si uneori, este atat de originala interpretarea incat insusi comentariul devine opera literara, cum este cazul istoriei lui George Calinescu, citita de multa lume ca pe un adevarat roman.Nu stiu daca am fost destul de clara in explicatii dar macar am incercat! Caci nu e deloc usoara intrebarea ta! Numai bine.
Am facut o gafa si nu pot s-o repar decat cerand scuze lui costyn162 ca am intrat, nu stiu cum, pe contul lui. Raspunsul este dat de mine, April
Cel poetic este si el literal dar el are fata de cel literal in plus epitete sau alte notiuni
Kristi121 întreabă:
alexcatalin13 întreabă: