| Bodiu_Antonia_1998 a întrebat:

Care este diferenta intre profil real si uman? Vreau detaliile importante

5 răspunsuri:
| AvalohAlyn a răspuns:

Buna.

S-ar putea sa te ajute articolul asta:

Atunci când vă alegeţi profilul trebuie să luaţi în calcul câte ore săptămânale de studiu va presupune să acordaţi fiecărei materii. Am analizat planul-cadru de învăţământ, pentru filiera teoretică, pentru clasele IX-XII şi iată ce am aflat!

În clasele a IX-a şi a X-a, atât profilul uman, cât şi cel real însumează 32 de ore de curs pe săptămână. Indiferent că optaţi pentru filologie sau ştiinţe sociale sau matematică-informatică sau ştiinţele naturii, veţi avea săptămânal două ore de educaţie fizică şi una de consiliere şi orientare (dirigenţie). Diferenţele apar la distribuţia celorlalte materii.

Primii 2 ani de liceu cunosc o repartizare egală a orelor pe materii în cazul profilelor matematică-informatică şi ştiinţle naturii. Astfel că cei care vor urma unul din aceste două profile, ar trebui să se pregătească săptămânal pentru 14 ore de real (4 de matematică, 3 de fizică, 2 de chimie, 2 de biologie, 1 de informatică şi 2 TIC) şi… 16 ore de uman (4 română, 4 limbi străine moderne, 1 de istorie, 1 de geografie, 1 de religie, 1 din aria socio-umană şi 2 de arte – muzică, desen). Cum comentaţi distribuţia aceasta?

În clasele a IX-a şi a X-a, la profilele filologie şi ştiinţe sociale, elevii se vor pregăti săptămânal pentru 19 ore de materii umaniste (4 de română, 1 de latină, 6 de limbi străine moderne, 2 de istorie, 2 de geografie, 2 de socio-umane, 1 de religie sau istoria religiilor, 2 de arte – muzică, desen) şi 8 de real (2 de matematică, 2 de fizică, 1 de chimie, 1 de biologie, 2 de TIC). Credeţi că este o repartizare echilibrată a materiilor şi a orelor dedicate lor în cazul acestui profil?

În clasele a XI-a şi a XII-a, la profilul matematică-informatică, numărul de ore de română scade cu 1, la fel se întâmplă şi cu biologia şi chimia, iar artele şi TIC dispar complet din orar. În schimb va creşte numărul de ore de informatică (la 4 pe săptămână) şi apare un număr de 4 până la 6 ore de curriculum la decizia şcolii, care va fi cel mai probabil îndreptat spre opţionale pe zona de real. Cum credeţi că ar trebui să repartizeze liceul cele 6 ore din curriculum la acest profil?

În cazul profilului ştiinţele naturii, numărul de ore de chimie şi biologie se păstrează în clasele XI-XII, ba chiar creşte dacă luăm în considerare că cele 4-6 ore de curriculum la decizia şcolii vor viza şi aceste materii. Dispar complet din orar artele şi TIC, iar numărul de ore de română şi matematică scade cu 1.

Dacă vă hotărâţi să optaţi pentru filologie, va trebui să ştiţi că în ultimii 2 ani de liceu veţi face cam 20 de ore de uman pe săptămână, fără să punem la socoteala opţionalele. Apare o materie nouă: literatura universală. Se va păstra o oră de educaţie artistică pe săptămână, în timp ce matematica şi informatica dispar complet.Veţi avea o singură ore de ştiinţe şi una de TIC.

Cei de la Ştiinţe Sociale nu vor face literatură universală, insă li se va mări numărul de ore de istorie şi vor trece prin studii sociale. Matematica rămâne în orar cu 2 ore pe săptămână, identic cu TIC. Celelalte materii de real sunt însă complet absente.

În ultimii 2 ani de liceu, la toate cele 4 profile, programa prevede doar o oră de educaţie fizică pe săptămână. Vi se pare o măsură bună sau nu?

Este util să ţineţi cont de programul-cadru atunci când optaţi pentru profilul pe care să îl urmaţi, deparece este un angajament de 4 ani, pe care trebuie să îl susţineţi. Dacă în gimnaziu competenţele voastre s-au îndreptat spre materii precum româna, istoria, engleza, etc. poate ar trebui să luaţi în considerare un profil umanist. Rezultate bune în gimnaziu la chimie, matematică, fizica, informatică, ar putea să vă sugereze că nu ar fi o idee bună să vă luaţi angajamentul a 18 până la 24 de ore de ştiinţe umaniste, pe săptămână, şi să vă îndreptaţi atenţia spre profilul real.



Odată ales profilul, vă puteți interesa care liceu ar fi adecvat. Pentru a intra la liceul potrivit trebuie să te pregăteaști temeinic pentru Evaluarea Națională.


Sursa :admitereliceu.ro

Succes maxim!

| MihaelaDart a răspuns:

La profil real te axezi mai mult pe mate, info, chimie și mai putina romana, luni străine; iar la uman faci mai multa literatura, lb străine, geografie, istorie și mai puține mate, info, chimie. Depinde de fiecare liceu în parte și specializările pe care le are.

| RAY a răspuns:

La profilul real se pune accentul pe stiintele exacte (mate in special, dar faci si fizica, chimie), iar la uman (eu cunosc profilele stiinte sociale si filologie) se pune accentul pe romana si nu faci fizica, chimie, biologie decat 2 ani. In primii 2 ani faci si muzica si desensi, cel mai important, nu dai teza sau bac din matematica.
Daca te pricepi la mate/fizica/chimie, mergi la real, daca nu, la uman happy
https://www.tpu.ro/......l-si-uman/

| AC4S4 a răspuns:

Salut.
Ambele profile fac Romana, insa cei de la Uman fac mai multa (4-5 ore pe saptamana, cei de la Real - 3 ore pe saptamana).

Materiile specifice profilului Real sunt Stiintele Exacte (Matematica, Fizica, Chimie, Biologie, Informatica).

Materiile specifice profilului Uman sunt Stiintele umaniste (Logica, Psihologie, Economie, Sociologie, Filosofie), Geografia, Istoria si Limbile straine.

BACALAUREAT:
Real - Romana, Matematica, Fizica/Chimie/Biologie/Informatica - Subiectele pot fi diferite in functie de specializare.
Uman - Romana, Istorie, Geografie/Logica/Psihologie/Economie/Sociologie/Filosofie - Subiectele nu sunt diferite in functie de specializare.

| Elena_Delia_1997_0de1 a răspuns:

Bună! Profilul uman se axează mai mult ppe ştiinţele umaniste precum: Română, limbi străine, ştiinţe socio-umane(logică, psihologie, filosofie), iar profilul real se axează mai mult pe cele reale, precum: chimie, fizică, mate, etc. La profilul uman, din clasa 11-a nu mai faci Mate, fizică, chimie, şi biologie, iar la profilul real, cum e firesc, numărul acestor ore va creşte. La real bacul se dă la Română, proba obligatorie a profilului, care e mate, şi proba la alegere, iar aici ai destul de multe obţiuni, fizică, informatică, biologie. La uman bacul se dă la română, istorie şi proba la alegere, unde iar sunt ceva obţiuni: Economie, psihologie, logică.
Sper că te-am putut ajuta.

Întrebări similare