Pentru ca arta, oricare ar fi ea, ii face pe oameni sa se simta bine..impliniti..asta e parerea mea
Pentru a-si exprima cat mai complex sentimentele si a se bucura si altii de ele acum si pentru totdeuna
Anumite stari launtrice ce nu pot sau nu vor sa le exprime in cuvinte (uneori banale)...
Din nevoia de a exterioriza sentimentele in alt mod decat gesticuland, sarutand, sorbind din priviri...apoi...imi amintesc de Michelangelo care spunea ca doar inlatura surplusul dintr-o stanca, pentru ca statuia e acolo, in interiorul ei, el doar o dezveleste, o arata privirii...
Nu sunt creator...nu simt creator, dar am riscat un raspuns!
Din dorinta de a-si transmite sentimentele si trairile interioare intr-o modalitate in care oricine poate percepe in propriul sau mod ceea ce a vrut sa exprime artistul
Cred ca nu se pot abtine. Creativitatea e in natura umana; daca esti in contact cu sinele tau, e imposibil sa nu iti vina sa creezi ceva. "Ceva" insemnand de la o casuta pentru pasari, un tort dupa imaginatia ta, o rochie la capela sixtina.
Exteriorizare, e ceea ce stiu si le place sa faca, mod de a exprima ceea ce simt sau uneori simpla manifestare dintr-un reflex dobandit. Depinde si de arta, unii deja sunt buni si o fac pentru bani si chiar daca nu au mereu ceva de spus tot pot face ceva bine realizat dar mai sarac in mesaj. Nevoia de armonie, de o vibratie comuna intre suflet si trup. Un alt mod de a comunica, de obicei mai compatibil cu intelegerea celorlalti si mai convingator.
Pentru ca vor sa-si aminteasca/sa impartaseasca ceea ce le-a bucurat sufletul intr-un anumit moment.
Creatia artistica are o motivatie complexa. Ea rezulta in primul rand din specificul naturii umane de a imita.Si ce putea imita omul primitiv? Natura si semenii.Astfel s-au nascut pictura, sculptura, muzica, teatrul.Arta are si radacini magice. Oamenii preistorici obisnuiau ca inainte de a porni la vanatoare sa implore zeii sa le fie favorabili. Ei desfasurau, de exemplu, un ritual cu muzica si dans in jurul unui desen pe tarana care il reprezenta pe animalul ce urmasa fie vanat.In fine, arta s-a nascut si din nevoia de frumos a omului, din nevoia de a-si exterioriza trairile prin poezie sau cant, de exemplu. A constatat ca aceasta exprimare il inalta sufleteste, il purifica.Grecii numeau imitatia mimesis, iar purificarea prin arta katharsis.
Pentru exprimarea spirituala al eu-ului. Creatia culturala reprezinta si viziunea unui natiuni sau umanitatii dintr-o anumita perioada seculara, asa poate avea si insemnatate istorica. O alta posibila explicatie ar fi pentru ca arta este cea care te deconecteaza de material si iti lasa liber manifestarii personalitatii sau aspiratiei dar tot odata este marginita uneori de metode si tehnice de creatie stricte, acest lucru fiind de fapt oglinda unei societati umane afle in concordie, dar care accepta reguli morale prin indragidrea constienta a dreptului de libera manifestare, lucru perfect normal cateodata, insa tocmai aceasta ingradire ravneste la catigarea unei mai mari libertati de manifestare prin arta su razboi. Elimina neajunsurile soclial-politice-spirituale si economice, printr-o creatie a viziunii proprii despre un eveniment mai mult sau mai putin real. Este metoda suprema de manifestare al culturii sociale.
Curiosul999 întreabă: