Colosseum a fost construit pe vremea imparatului Vespasianus, intre anii 70-80 e.n. si a fost inaugurat de fiul lui, imparatul Titus.
S-a dorit un stadion urias, "colossal", o emblema a luptelor distractive cu gladiatori si animale, de unde a primit si numele (la festivitatea de descriere au fost prezentate si 5000 de animale).
Colonel?!
Amice, armata romana avea alte grade! Cel mai mare grad intr-o legiune romana era legatul (Legatus Legionis), de obicei un senator (echivalentul modern al generalului de brigada). Cateva legiuni, grupate dupa criterii geografice, erau comandate de un pretor (Legatus Augusti Pro Praetore), care detinea si functia de guvernator al provinciei in care erau cantonate legiunile. (echivalentul modern ar fi general de armata). Si pretori si legatii erau numiti de catre imparat sau de catre Senat, pentru o perioada determinata de timp (de obicei 4 ani).
Colonel este un grad militar care a aparut prin secolul XVI, in orasele-state italiene. Originea cuvantului este "colonna" (coloana), o formatiune militara formata din mai multe companii. A devenit "de facto" un grad in armatele regulate, in Franta, prin 1535.
Pe de alta parte, "coloss" nu este un cuvant in latina. Eventual "colossus", dar asta este o latinizare a grecescului "kolosus", care inseamna (surpriza!) statuie de dimensiuni mari.
Probabil ai dreptate, dar din cate am citit, parerile difera in multe sensuri.
Intr-adevar, GRADUL MILITAR de colonel a aparut in evul mediu, iar cuvantul provine din grecul "kolosus".
In unele dictionare explicative insa inseamna o constructie/statuie sau o personalitate mare, fara pereche.
Nu am gasit insa nicaieri referire cum s-a ajuns la aceasta interpretare (multipla).
Sper ca voi gasi si aceasta explicatie - poate cchiar de la tine - fiindca m-ai facut curios.
OK, pentru ultima data:
1. Colonel nu provine din latina ("colossus"), ci din italiana ("colonna"). Am explicat mai sus, o "colonna" era o formatiune militara compusa din mai multe companii. Un colonel era comandantul unei "colonna" (coloana, termen folosit si in armatele moderne, mai ales pentru mecanizate: ex. coloana de tancuri).
2. "Colossus" era denumire data statuilor de dimensiuni mari. Pentru lucrari sau personalitati de insemnatate se foloseau "magnus" / "magna" sau "magnificum"/"magnifica". (cu rezonante pana in Evul Mediu, vezi Magna Carta Libertatum sau Lorenzo Magnificul).
Multumesc pentru raspunsurile tale!
Din pacate, putini sunt ca tine, sa explice elemente punctual din istorie, majoritatea vorbind si scriind (!) lucrurile din auzite, prost invatate, iar cand vrei sa te documentezi rareori gasesti surse diferite care spun acelasi lucruri.
Explicatiile tale le-am gasit si pe un site strain serios, de alta limba, confirmandu-ti explicatiile.
Celalalte site-uri (peste 10) care se pretind cunoscatori al istoriei si a interpretarilor lingvistice fiecare povestesc alte lucruri, multe cu intelesuri complet diferite de celalalte.
Coloss inseamna nu numai statuie, ci si o personalitate mare, fara pereche.
Coloss apare in unele dictionare ca si "colonel", dar acel colonel nu este echivalentul din armata romana, ci inseamna mai degraba "comandantul mare, suprem".
"In limba latina "coloss" inseamna si colonel, adica cel mai mare (grad in legiuni)." - asta ai scris mai sus. Adica este sau nu este?
Imparatii romani, cand se facea referire la chestiuni militare, erau numiti Imperator (comandant suprem).
Toata povestea asta cu colonelul este o tampenie, mai bine inceteaza sa comentezi pe subiectul asta!
A ajuns sa fie numit Colosseum din cauza unei statui situata chiar langa : The Colossus of Nero.
La inceput denumirea a fost: Amphitheatrum Flavium - Flavian Amphitheater
Vieru_Odri_1991 întreabă:
FantassyyN întreabă: