Antiteza are rolul de a prezenta doua personaje / lucruri in contradictoriu. De obicei contactul bine/rau
Pai mai intai un sinonim antiteza=opozitie cu ajutor antitezei se descriu personajele opuse adica unul e bun altul e rau deci antiteza ajuta la caracterizarea personajelor opuse
In antiteza sunt prezentate 2 personaje opuse.
De exemplu binele si raul.Prin antiteza se evidentiaza mai mult binele...
In antiteza sunt 2 personaje sau 2 lucruri diametral opuse (adica antonime). De expemplu:bine si raul. Dar ai facut o greseala mare, antiteza se intalneste la operele epice, nu in poezii (care sunt opere lirice). Dar in fine, sper sa nu mai faci astfel de greseli. Iar cat despre rolul antitezei intr-o opera epica, parerea mea este ca face cam toata povestea si poti invata ceva din ea. O seara placuta in continuare.
Antiteza este o figură de stil care constă în proiectarea a două entități sau elemente în antonimie, în „panoul central" al unei poeme, al unei opere, în general, încât să se pună reciproc mai bine în lumină.
Prin antiteză, se reliefează mai adânc „opoziția" dintre două personaje, situații, idei sau concepte, fapte etc. Romanticii apelează adeseori la antiteză; amplele construcții poematice eminesciene sunt concepute în planuri sau tablouri în antiteză: planul teluric și planul celest, în „Luceafărul", planul istoriei de aur a neamului și planul prezentului epigonic, în „Scrisoarea III", în „Epigonii". Antiteza se poate ivi chiar și la nivelul celor mai mici unități poetice: în titlul unui poem (la Mihai Eminescu: „Împărat și proletar", „Înger și demon", „Venere și Madonă" etc.), într-un vers:
Ea un înger ce se roagă — El un demon ce visează;
Ea o inimă de aur — El un suflet apostat...
sper ca te-am ajutat.:X