Prima nota de 10(zece) o acord acum pentru ziua de astazi.
Felicitari pentru reactia promta si corecta,, miruna1apostol,,
Pt supersx poate stiam poate nu, dar cu suguranta au aflat si alti. Iar la intrebarea a doua oare numele logat este roman?
Dar ma straduiesc, promit.
ISTAMBUL
Un spectacol urban, un oras fara timpi morti, unde dinamismul turat la maximum i-a adus renumele de "New York-ul Europei". Candva denumit "A doua Roma", ulterior - Constantinopol, Istanbul este un capitol aparte din istoria umanitatii.
Orasul care timp de 1500 de ani a fost capitala unui imperiu se intinde de-a lungul celor doua tarmuri ale stramtorii Bosfor, care separa Europa de Asia. Vestigii istorice monumentale, care se intalnesc la coltul fiecarei strazi, stau marturie asupra trecutului imperial.
Unic din punct de vedere arhitectonic, Istanbul este un oras in care poti vedea langa o moschee, simbol al islamismului, monumente ale imperiului roman. Apeductul Valens sau Columna lui Constantin sunt doua dintre marturiile arhitectonice care amintesc de Imperiul Roman de Rasarit, care a cunoscut varful expansiunii sub imparatul Constantin cel Mare.
Zidurile din piatra masiva construite in timpul imparatilor Theodosius si Constantin delimiteaza centrul istoric de orasul modern de astazi. Dintre cele 55 de porti, cea mai faimoasa este Poarta de Aur, prin care armatele imparatilor treceau celebrand sfarsitul victorios al unei campanii razboinice.
Dupa caderea Constantinopolului, in 1453, Poarta de Aur a fost inglobata in primul mare edificiu al Imperiului Otoman: castelul celor sapte turnuri, construit de sultanul Mehmet al II-lea in 1458. Candva simbol al crestinismului la poarta Asiei, ulterior moschee, acum muzeu: catedrala Sfanta Sofia este unul dintre edificiile pe care nu trebuie sa le ratati intr-o vacanta la Istanbul.
Considerata etalon al arhitecturii bizantine, catedrala este una dintre cele mai frumoase cladiri din lume. La inceput a fost biserica, ridicata de catre arhitectii Isodor din Miletus si Artemius din Tralles intre anii 532 si 537 dupa Christos. Apoi, dupa ce sultanul Mehmet al II-lea a cucerit orasul, altarele crestine au fost distruse si biserica a fost transformata in moschee.
Catedrala se poate vizita avand program obisnuit de muzeu. Un alt muzeu care merita vizitat este Muzeul de Arta Islamica. Insa trebuie sa vizitati Muzeul de Arheologie, unde sunt expuse, printre alte miracole ale istoriei, celebrele placute sumeriene.
Muzeul de Arheologie este in apropiere de Moscheea Sultanahmet, denumita si Moscheea Albastra. Majoritatea muzeelor sunt situate in centrul istoric. Recomandabil este sa va procurati un ghid si sa parcurgeti traseele centrale pe jos. Toate aceste obiective turistice sunt situate in partea europeana a orasului.