1.Europa 2.Asia 3.Africa 4.America de N si de S si Centrala 5. Oceania sau Antarctica sau continentul inghetat sau al polului geografic N
Stii sa folosesti TPU.ro? dar de enciclopedia online Wikipedia ai auzit? ia cauta acolo sa vezi ce informatii utile gasesti.
Si culmea e ca generatia copy-paste primeste folositor si inteligent, iar eu ca dau un sfat bun, primesc stupid si nefolositor, dar vad ca cineva mi-a dat si un fol+int. ii multumesc ca e de acord cu mine!
Totalitatea statelor de pe glob sunt repartizate pe sase continente: AFRICA; AMERICA; ANTARCTICA; ASIA; EUROPA si OCEANIA.
Suprafata continentelor si repartitia statelor pe acestea
CONTINENTUL
SUPRAFATA (Km2)
Nr. DE STATE INDEPENDENTE
Nr. TERITORII DEPENDENTE
EUROPA
ASIA
AMERICA
AFRICA
OCEANIA
ANTARCTICA
AFRICA
Este un continent urias ( al treilea ca marime dupa Asia si America ) si masiv ( la 1400 km2 revin numai 10 km de tarmuri), cu tarmuri in general rectilinii, cu putine peninsule si insule. Unicul continent dispus simetric fata de Ecuator, de unde caracteristica de cel mai cald ( 3/4 din suprafata fiind subtropical). Continentul cu unele dintre cele mai mari zacaminte minerale din lume si cu cel mai ridicat potential hidroenergetic (40% din totalul mondial). Are o vegetatie si fauna bogata, dar inegal repartizata teritorial. Detine 1/5 din suprafata uscatului planetar, aproape 1/3 din tarile lumii si cam tot atat din membrii ONU, 10% din pop. mondiala si cel mai mare ritm de crestere a populatiei.
POZITIA GEOGRAFICA :
Se desfasoara in sectoare aproximativ egale de o parte si alta a Ecuatorului, intre 37o21' lat. nordica ( Capul Ras-el-Abiad ) si 34o50' lat. sudica (Capul Acelor = Agulhas ), asadar pe o distanta de 8012 km. Cea mai mare parte a sa (cca. 75%) este cuprinsa insa intre cele doua tropice. Longitudional se desfasoara pe aproximativ 7400 km, intre 17o33' longitudine vestica (Capu Verde ) si 51o20' longitudine estica ( Capul Guardafui) fiind situata astfel in cea mai mare parte ( cca 75%) in emisfera estica. Africa este marginita de Oceanul Atlantic la vest, Marea Mediterana la nord, Marea Rosie si Oc. Indian la est. Odata cu incheierea lucrarilor de constructie a Canalului de Suez (1869) Africa a devenit cel de-al treilea continent al planetei inconjurat numai de ape, legatura sa pe uscat cu Asia fiind intrerupta. In NV o stramtoare ingusta (13 km), Gibraltar, il separa de Europa.
SUPRAFATA:
Cu cei 30 309 069 km2 ai sai, Africa ocupa locul al treilea intre contine3ntele planetei, detinand 20% din suprafata uscatului terestru. Apele interne insumeaza 666 560 km2. Exista mari disproportii intre intinderea diferitelor state africane. Numai trei tari ( Sudan, Algeria, Zair) detin un sfert din suprafata Africii, in fiecare dintre acestea putand incapea echivalentul altor 23 - 24 de state africane, incepand Seychelles, cel mai mic si terminand cu Coasta de Fildes, care are peste 300 000km2. Africa este continentul cu cele mai putine insule. Exeptand ins. Madagascar (589840 km2, locul patru pe glob), doar 7 insule au intre 1000 si 3000 km2. Ins. Madagascar reprezinta un sector detasat din masa continentala, iar celelalte sunt de natura vulcanica: arh. Canare, Mascarene, Zanzibar si Pemba.
CONDITII NATURALE :
In linii mari se poate sesiza, in desfasurarea latitudinala, nu numai o zonare climatica, aproape fireasca, ci chiar si una a reliefului: intinse zone depresionare ( bazinele ocupate de fluviul Zair, lacul Victoria, s. a.) si munti inalti ( Cameroun, Ruwenzori, Elgon, Kenya, Kilimamjaro s. a.) in zona ecuatoriala, apoi la N si S podisuri intinse si aride ( Sahara in N, Kalahari si Namib in S) si zone muntoase inalte in cele doua extremitati ale continentului ( lanturile muntilor Atlas, Antiatlas, Tell in N, Muntii Scorpiei in S).
POPULATIA:
Africa are peste 500 mil. loc. (536, 7 mil in 1984). Cu aceasta populatie se situeaza pe locul al treilea pe glob, depasind in ultimii ani Europa. Densitatea pop. (17, 7 loc. Km2) arata ca este un continent slab populat. Predomina tarile cu populatie restransa : 28 ( din totalul de 50 ) au sub 6 mil. loc. fiecare, iar 12 au chiar sub un milion de locuitiri. Numai trei state Nigetia ( cea mai populata tara africana), Egipt si Etiopia concentreaza 1/3 din populatia continentului.
Populatia este formata mai ales din negri (la sud de Sahara) si arabi (la nord de Sahara). Mai exista cca un milion asiatici, mai ales in SE si SV: pakistanezi, indieni, chinezi si arabi (in insule si regiunile de coasta). Numarul europenilor a scazut foarte mult in urma dobandirii independentei de catre statele africane.
ECONOMIA:
Economia tarilor africane este inca, exeptand doar cateva state, preponderent agricola sau agro- miniera. Economia coloniala a determinat o subdezvoltare industriala cronica, coloniile - considerate multa vreme o piata de desfacere pentru produsele fabricate in Europa si ca un centru de furnizare de materii prime pentru acestea - fiind echipate in functie de exporturile de produse brute spre metropola.
Continente Terrei sunt:America de nord si de sud Asia Europa Oceania si Africa
Totalitatea statelor de pe glob sunt repartizate pe sase continente: Africa; America; Antartica; Asia; Europa si Oceania.
Pai:
1.America de nord
2.America de sud
3.Asia
4.Africa
5.Europa
6.Antarctica
7.Australia si Oceania
America de Nord si Centrala; America de Sud; Europa; Africa; Asia; Australia si Oceania; Antarctica!
Curiosul999 întreabă: