| Andrei199114 a întrebat:

Care sunt hidroxizi de la grupa I A II A III A (chimie) va rog un raspuns cat mai repede maine dau test si nu stiu nimic

6 răspunsuri:
| Andrei199114 explică (pentru angel74dm):

Mda nu i-am gasit ii poti scrie aici pe toti?

| angel74dm a răspuns (pentru Andrei199114):

Păi link-ul ăla ce ţi l-am dat conţine şi poze, nu am cum să le scriu aici... apasă acolo şi te va trimite direct la pagină... Dacă dau copy, iee cam aşa: OXIZII SI HIDROXIZII

Oxizii solizi albi M21O si MIIO sunt formati prin reactia directa a elementelor. Oxizii M2O si MO pornind de la calciu si pana la radiu au legaturi ionice; ei reactioneaza exoterm cu apa pentru a forma hidroxizi, cu acizii pentru a forma saruri si cu dioxidul de carbon, pentru a forma carbonati. De exemplu:
"Fotografie"
Oxidul de magneziu este aproape inert fata de apa, dar se dizolva in acizi pentru a forma saruri; oxidul de beriliu este inert si aproape insolubil in apa sau in acizi.

Elementele grupei I-a, cu exceptia litiului, formeaza peroxizi M2O2 cu exces de oxigen, iar potasiu, rubidiu si cesiu vor forma la randul lor super-oxizi MO2. Acesti peroxizi si super-oxizi se prepara cel mai bine trecand oxigen printr-o solutie a unui metal in amoniac lichid.

Elementele grupei a II-a formeaza de asemenea peroxizi.

Hidroxizii MIOH sunt solubili in apa, in care acestia se comporta ca baze puternice (tari), de ex:
"Fotografie"
Hidroxizii MII(OH)2 sunt in general mai putin solubili si de aceea se numara printre bazele slabe. Hidroxizii grupei I-a sunt aproape unici, avand in vedere ca poseda o buna solubilitate – marea majoritate a hidroxizilor metalici fiind insolubili sau partial solubili; de aici hidroxidul de sodiu si mai putin utilizat hidroxid de potasiu, sunt folositi frecvent ca si surse ale ionului hidroxil HO-, atat in laboratoare cat si la scara larga.

Hidroxidul de sodiu este obtinut prin electroliza solutiei apoase concentrate de clorura de sodiu; celalalt produs al electrolizei, clorul, este la fel de important si de aici separarea in produsi la anod cat si la catod este necesara. Acest lucru este reprezentat printr-o diagrama (de exemplu in celulele electrolitice Hooker) sau prin folosirea unui catod de mercur, care va prelua sodiul format la catod ca un fel de amalgam (celulele Kellner-Solvay). Amalgamul, dupa trecerea de la celulele electrolite, este tratat cu apa, pentru a forma hidroxid de sodiu si mercur. Celula de mercur este cea mai costisitoare in utilizare, dar are ca rezultat cel mai pur produs.

Hidroxidul de potasiu este similar cu cel de sodiu, dar este o baza mai puternica; este mai solubil in alcool, iar solutia este uneori folosita ca si "reactiv". Ceilalti hidroxizi ai grupei I-a sunt similari, taria bazelor crescand in grupa de sus in jos; toate sunt solide higroscopice care ataca pielea, de aici si bine cunoscutul (vechiul) nume de "soda caustica" – NaOH -, "potasa caustica" – KOH – si reactioneaza cu dioxidul de carbon in prezenta aerului pentru a forma carbonati:
"Fotografie"
Cu un exces de dioxid de carbon, astfel incat daca gazul trece printr-o solutie de hidroxid, se formeaza un bicarbonat:
"Fotografie"
Reactia dintre hidroxidul de calciu si dioxidul de carbon pentru a produce carbonat de calciu precipitat este testul comun pentru dioxidul de carbon.
"Fotografie"
Hidroxidul de beriliu este obtinut ca si precipitat gelatinos alb, cand ionii hidroxil sunt adaugati la solutia unei sari de beriliu. Este partial solubil in apa, se dizolva in acizi tari pentru a forma ionul de beriliu hidratat, dar se dizolva de asemenea si in solutii continand ioni hidroxil pentru a forma un nou ion de tetrahidroxoberiliu; prin adaugare de acizi, se reprecipita hidroxidul de beriliu (ca si precipitat alb gelatinos hidratat) si apoi se redizolva pentru a forma ioni hidratati. De aici rezulta:
"Fotografie"
Comportamentul putin diferit al hidroxidului de beriliu, il separa putin de ceilalti hidroxizi ai grupei a II-a, care nu sunt amfoteri; calitati de amfoter avand de asemenea si hidroxidul de aluminiu din grupa a III-a.

Ceilalti hidroxizi ai grupei a II-a sunt partial solubili in apa, iar solubilitatea creste de jos in grupa; hidroxidul de magneziu precipita numai printr-o apreciabila concentratie de ioni hidroxil, iar ceilalti nu sunt precipitati.

| Andrei199114 explică (pentru angel74dm):

Aha...i-am gasit acum de exemplu hidroxizii de la grupa II A sunt : Be Mg Ca Sr Ba?

| angel74dm a răspuns (pentru Andrei199114):

Exact! big grin

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

Hidroxizii MIOH