In mod sigur este dreptul la viata, fara viata nici nu se mai pune problema altor drepturi.
Esti sigur? Eu sunt de principiul: Give me liberty or give me death!
Viata nu merita traita in orice conditii.
Foarte sigur. Ce drepturi mai ai cand nu esti in viata?
Pai ideea este ca viata nu merita traita in orice fel de conditii. Cel putin nu pentru mine. Plus ca, dreptul la viata, nu este un drept care sa poata fi garantat de stat.
Asta o crezi tu ca nu este garantat. Daca nu ar fi garantat nu ar fi prevazut printre drepturile fundamentale in constitutiile statelor.
Aici intram in semantica. Conform dexului, a garanta isneamna "A da cuiva siguranța că va avea ceva". Statul nu iti poate oferi garantia vietii. Ca nu esti Duncan MaCleod.
Vad ca, ca si la alta postare unde ne-am contrazis, nu accepti ca nu ai dreptate.
Daca tot ai pomenit de DEX ar fi bine sa vezi toate sensurile lui "a garanta".
Ti-am zis ca este ceva ce tine de semantica. Statul poate garanta cel mult ca nu iti va lua el viata (desi nici macar asta nu iti poate garanta, deoarece te poate omora in anumite situatii). Dar nu poate garanta viata nimanui, pentru ca nu este in puterea lui sa garanteze asa ceva. Si nici nu ar fi bine, pentru ca asta ar insemna ca trebuie sa faca orice este posibil pentru a prelungi viata fiecaruia, nu?
Eu vorbesc de drepturi fundamentale si tu vorbesti de semantica, ce legatura au una cu alta?
Te invit sa citesti drepturile fundamentale din Constitutie si cu asta am incheiat discutia.
Am citit constitutia inainte sa ma intorc in tara. Imi place sa stiu ce drepturi am. Dreptul la viata este prevazut in constitutie, insa nu se explica nicaieri ce inseamna asta, cum este garantat, ce se intampla daca garantia nu functioneaza, etc.
Mai exista si alte 'drepturi' inexistente. De exemplu, dreptul la libera exprimare, care este si el inexistent. Adica, poti sa te exprimi liber in unele privinte, dar cand vine vorba de lucruri importante, subiecte sensibile, nu mai ai voie sa zici ce vrei.
Multe din aceste drepturi nu au nici o valoare, sunt niste cuvinte scrise pe o hartie.