Raspunsul corect il gasesti la "alessa": "Nu am o carte, O singura CARTE despre care sa pot spune ca mi-a fost de folos in viata, deoarece din fiecare carte pe care am citit-o am avut de invatat cate ceva, TOATE cele pe care le-am citit imi sunt de folos cu ceva."
Cu timpul inveti sa si alegi., iar pe cele "proaste" sau pe cele pentru care nu esti inca "pregatita"le dai deoparte.
Incearca Erich Maria Remarque-Arcul de Triumf sau Trei Camarazi.
PS-Oricine are pretentii de intelectual trebuie sa fii citit
Vechiul si Noul Testament (Biblia)
Imi place sa citesc, citesc foarte mult, pe langa cartile de specialitate (psihologie-editura-Polirom-), citesc si carti de poezii de autori contemporani (din cand in cand, atunci cand gasesc ceva deosebit), si in general orice carte buna care imi pica in mana, sau pe care o aleg din librarie daca mi se pare interesanta si utila. Nu am o carte, O singura CARTE despre care sa pot spune ca mi-a fost de folos in viata, deoarece din fiecare carte pe care am citit-o am avut de invatat cate ceva, TOATE cele pe care le-am citit imi sunt de folos cu ceva.
Se spune ca orice carte este utila..., eu nu cred asta, sunt multe carti in care se bat campii, ca atare nu citesc decat ceea ce imi este de folos, util-daca am ceva de invatat sau de aflat din ea..., sau carti care sa ma destinda - cum ar fi multe carticele din colectia "Cartea de pe noptiera" de la Humanitas.
Imi place sa citesc carti de psihologie... M-au ajutat sa ma cunosc mai bine, sa ma autoeduc... sa fiu ceea ce vreau sa fiu... Una dintre cartile pe care le-am citit si mi-a fost de folos in momentul respectiv a fost "Motive pentru a zambi" de Zig Ziglar... dar au fost multe altele... doar ca pe asta mi-o amintesc acum... A fost una din acele carti pe care in momentul in care am vazut-o pe raft am spus "Pe asta trebuie sa o cumpar!".
Pentru ca suntem atat de diferiti, o recomandare nu poate avea decat o valoare strict orientativa, dar nu e nicidecum o garantie ca acea carte va gasi ecou si in sufletul si mntea ta! Depinde si de ceea ce iti place sa citesti... Inegalabilul Eminescu spunea ca adevarata cultura ti-o faci citind mai degraba aleatoriu, din toate cate putin, pentru a avea o idee despre toate, nicidecum a avea o lista, si, cand o termini, sa pui ca stii... Nu! O carte, oricat de buna, are un impact diferit asupra fiecaruia, pentru ca intra in ecuatie mai multi factori: gradul si capacit ta de perceptie de pana atunci, maturitatea, experienta de viata, etc, corelate inevitabil cu sensibilitatea ta interioara, motivatia pentru care citesti acea carte, etc... Pot sa-ti mai spun din experienta confirmata, dupa citirea spuselor cuiva, ca de multe ori, dintr-o carte groasa, doar o pagina, sau doar o fraza sa fie deosebit de valoroase, DAR, ele au valenta de a constitui efecti, un cod cheie, care te va ajuta sa intelegi multe, alte viitoare carti! Poti incerca: Prometeu, sau viata lui Balzac, de Andre Maurois, tot ce poti, de Mircea Eliade, Placebo, Intermediarul, si Tratat despre oaspeti, de Mircea Sandulescu, Istoria celor 13, de Balzac, toate seriile cu si despre muschetari, a lui A. Dumas, Magicianul, Shogun, de James Clavell, etc... Eu, cel putin nu ma ghidez doar dupa autor sau titlu, ci si, rasfoind Cartea, daca gasesc acea "cheie", si o percep instinctiv/eperiential deja!, nu neaparat conceptual, o iau! "Cititi! Citind mereu, mintea voastra se va transforma intr-un adevarat laborator, unde veti descifra misterul si intelesul vietii!" Mihai Eminescu
Imi cer scuze, scrisesem cam mult si am uitat, "Cel mai iubit dintre pamanteni", de Marin Preda, un titlu de referinta, se gaseste acum, reeditat! Mai poti incerca si poeziile si proza lui Ana Blandiana, Lucian Blaga, Nichita Stanescu, Vasile Voiculescu, etc... Asta, la beletristica, pe langa care, evident, fiecare mai citeste si literatura de specialitate, de la Editura 3, Curtea veche, Polirom, etc...
N-am mai citit o carte de mult timp, dar mi-a placut carte ``Eu si secretele mele`` de Alena Snegireva
O carte care m-a ipresionet si a reusit cumva sa-mi scimbe unele pareri este DE LA INDOIALA LA CERTITUDINE.Autor A. A. MIGDAL (ALEXANDER ARKADYOVICH).
Consider ca orice carte citita ne este de folos cu ceva; ne imbogateste vocabularul si ne largeste aria de exprimare. Una din cartile care mi-a placut mult ( sunt de fapt 3 romane, pe care am sa le enumar): " Casa, dulce casa", " Carnetul din porthart" si "Arta conversatiei", toate trei scrise de Ileana Vulpescu.