Neimbalsamat doar cateva zile. Sau în condiții cu totul speciale. Sau, dacă purtătorul a fost vreun sfint. La acelea li se zic moaste.
Un cadavru care isi pastreaza organele interne (fara organe interne se pastreaza pe perioade mai lungi), imbalsamat de catre serviciile funerare poate rezista intact pana la 3 saptamani, daca ulterior este tinut la temperaturi adecvate. Dupa aceasta perioada, depinzand de conditiile ulterioare de pastrare, se poate deteriora in cateva luni sau in cativa ani.Dar daca luam drept exemplu un cadavru uman care a fost ingropat intr-un cosciug de lemn, degradarea totala, inclusiv a tesutului osos, va avea loc dupa 80 de ani. Daca ne referim doar la tesuturile moi, acestea vor fi complet degradate dupa 50 de ani.
Pentru a mentine cadavrul intact pe perioade foarte lungi (de exemplu in cadrul institutelor de anatomie), procesul de imbalsamare este constant, dupa caz repetandu-se cu solutii chimice sau pastrandu-se cadavrul permanent in substante precum formolul.
Mai avem cadavrele degradate partial, mumificate cu mii de ani in urma.
In cazul cadavrelor neimbalsamate, depinde de multi factori, de exemplu: conditiile de pastrare (in mediul natural, la congelator etc.), clima (temperaturi, umiditate), materia ce ia contact cu respectivul cadavru, microorganismele ce evolueaza in acel mediu, motivul decesului etc.
Astfel, un cadavru neimbalsamat lasat pe un camp, va incepe sa se degradeze dupa primele 24 de ore, degradarea fiind vizibila cu usurinta dupa 3 zile, iar unul pastrat la congelator la temperaturi de -10 grade Celsius, va prezenta usoare urme de degradare dupa cateva saptamani, iar unul tinut la -40 de grade, abia dupa cateva luni.In orice caz, nu vorbim despre degradarea totala in cazul cadavrelor tinute la congelator.In cazul criogenarii, perioadele de pastrare cresc considerabil.
Un cadavru lasat in apa, la suprafata se va degrada in 3-4 zile, iar la fund, acoperit total de apa, in 2-3 saptamani.
In orice caz, in conditii de ariditate sau temperaturi extrem de scazute, cadavrele se vor mumifia in mod natural.Cel mai celebru exemplu este Otzi, care are mai mult de 5.000 de ani.
Ți-a răspuns bine și brasovforromania.Un cadavru neîmbălsămat va rezista chiar și o veșnicie, însă doar dacă este congelat, sau expus într-un mediu cu o temperatură controlată, însă după ce îl vei scoate de acolo nu vei mai putea să îl congelezi la loc, este la fel cum procedăm cu alimentele, o dată decongelate se înmoaie și se strică.
Un cadavru îmbălsămat rezistă și trei mii de ani (altfel nu mai aveam noi mumii egiptene). Un cadavru neîmbălsămat nu cred că rezistă mai mult de 5 zile, chiar mai puțin dacă e vară și e cald.