Pământul este supranumit Planeta Albastră deoarece, privit din spațiu, pare să fie în întregime albastru datorită întinderilor mari de apă. Prin atribuirea acestei denumiri Pământului, reiese că cea mai mare parte din suprafața planetei este acoperită de apă, dar și faptul că apa are culoarea albastră. În timp ce prima afirmație este adevărată, albastrul apei perceput de un observator din spațiu nu coincide cu culoarea specifică a apei – transparentă. Acest fenomen apare datorită modului de distribuire a apei pe scoarța terestră și datorită capacității de reflexie apei.
Pentru noi – locuitorii care nu au avut ocazia de a privi asupra Pământului din orbită – faptul că cea mai mare parte din suprafața Pământului este acoperită de apă rămâne doar un fapt pe care îl cunoaștem cu toții. Dar cât exact din planeta noastră este ocupată de apă?
În linii mari, apa ocupă 71% din suprafața totală a planetei, în timp ce 29% din suprafață este acoperită de continente și insule. Din cantitatea totală de apă regăsită la nivelul planetei, 96, 5 % se regăsește sub forma apei sărate în mări, oceane și lacuri sărate și doar 3, 5% constituie apa dulce regăsită în apele de suprafață, apele de adâncime, ghețari și calote glaciare.
Apa dulce constituie singura sursă de apă potabilă de la nivelul planetei. Apa dulce se regăsește aproape intergral sub formă solidă în cadrul ghețarilor și a calotelor glaciare, în proporție de 69%. Cu toate că este apă dulce, acest tip de apă este inaccesibilă datorită stării de agregare și a imposibilității de transport. Dacă totalitatea ghețarilor și a calotelor glaciare s-ar topi și dacă scoarța terestră ar fi ipotetic plană, nivelul mărilor și al oceanelor s-ar ridica cu 2, 7 km.
Apa dulce accesibilă de la nivelul Pământului reprezintă 1% din cantitatea totală de apă dulce a planetei. Apa dulce accesibilă se regăsește în procent de 70% în apele de suprafață (fluvii, râuri, pârâuri, lacuri etc.) și 30% în apele de adâncime.
Analizând procentual, se evidențiază una dintre cele mai alarmante probleme cu care se confruntă planeta la ora actuală - diminuarea rezervelor de apă dulce accesibilă. Această problemă reală are loc zilnic la nivel global datorită lipsei măsurilor de conservare a apei. O treime din populația Globului trăiește în țări unde consumul de apă depășește cu 20% rezervele de apă disponibile ale țării respective. În timp ce o parte din apa pierdută este înlocuită în mod natural prin circuitul apei în natură, este necesar ca de înlocuirea celeilalte părți de apă să ne ocupăm fiecare din noi prin conservarea apei, utilizarea rațională și responsabilă a rezervei de apă de care dispunem și prin filtrarea și tratarea surselor de apă nepotabilă cu scopul obținerii unei ape sigure pentru consum.
https://www.daraqua.ro/......m%C3%A2nt-
Toata apa de pe cuprinsul planetei este potabila. chiar si apa marilor, sau a oceanelor care aparent este sarata trece prin procesul de vevaporare, apoi se transforma in ploaie si evident apa potabila. in rest : explicatii inepte ce copii care copiaza la extemporal ( ex. "RAY" )
anonim_4396 întreabă:
anonim_4396 întreabă:
alexcatalin13 întreabă: