Porumbul (Zea mays ssp. mays, regional păpușoi, cucuruz) este o cereală originară din America Centrală cultivată azi în multe regiuni ale lumii ca plantă alimentară, industrială și furajeră, reprezintă alaturi de grâu 80% din producția de cereale. Porumbul aparține familiei Poaceae după Anca Sârbu 1999.
În mod normal o plantă de porumb formează un singur ştiulete, dar în alte condiţii mai favorabile de cultură putem găsi pe aceaşi plantă doi sau chiar trei ştiuleţi.
Structura anatomică a bobului de porumb este foarte asemănatoare cu structura bobului de grâu. Raportat la greutatea totală, diferitele părţi ale bobului de porumb reprezintă, învelişul 7 - 10%, stratul aleuronic 8 - 12%, endospermul 70 - 75%, embrionul 10 - 12%. La bobul de porumb învelişul seminţei este alcătuit dintr-.o membrană subţire, semipermeabilă, iar embrionul este mult mai dezvoltat, decât la grâu.
Numarul initial de boabe nu poate fi determinat dar se presupune ca in prima faza porumbul avea un singur stiulete iar numarul boabelor era infuentat de clima(ploi la timpul potrivit) ceeace duce la o aproximare de 30-150 boabe pe stiulete.DAR specialistii spun ca aceasta planta putea face 300-400 de boabe inaintea cultivarii in mod intensiv.Nu e nimic demonstrat doar ca s-au gasit boabe de porumb in preajma piramidelor si chiar in vase din acea zona doar ca planta e preponderent venita din America Centrală. Deci poate nu am fost primii horticultori ai planetei (dupa descoperirea " lumii noi")