100 grame de cirese contin 63 calorii, 1.1 proteine, 0.2 lipide, 16 carbohidrati si 2.1 fibre... Fundita?
Andive 22
Anghinare 38
Ardei gras rosu 39
Ardei gras verde 25
Ardei iute 24
Bureþi 22
Cartofi 89
Cartofi noi 80
Castraveti 19
Ceapa uscata 51
Ceapa verde 35
Ciuperci 35
Conopida 32
Dovleac 32
Fasole uscata 346
Fasole verde 38
Gulie 33
Hrean 81
Linte (uscata) 337
Loboda 19
Mazare uscata 343
Mazare verde boabe 96
Manatarci 34
Marar (frunze) 30
Morcovi 45
Napi 32
Pastarnac 72
Patlagele rosii 25
Patlagele vinete 27
Patrunjel (frunze) 50
Patrunjel (radacina) 53
Praz 54
Ridichii de iarna 26
Ridichii de luna 19
Salata verde 22
Sfecla rosie 43
Spanac 25
Sparanghel 21
Telina 45
Urzici 68
Usturoi 137
Castraveti in otet 9
Gogosari in otet 15
Salata de varza rosie murata 16
Salata de sfecla rosie 38
Varza acra 18
Varza alba 25
Varza de Bruxelles 50
Varza chinezeasca 19
Varza rosie 33
Varza verde 71
JolieFamme
28 nov 2006, 21:10
Fructe
Afine 60
Agrise 48
Ananas 52
Banane 84
Caise 64
Capsuni 50
Cirese 82
Cirese amare 80
Coacãze rosii 54
Coacãze negre 65
Coarne 81
Corcoduse 45
Dude 81
Fragi de pãdure 57
Grapefruit 50
Gutui 66
Lãmâi 55
Mandarine 40
Mere 59-74
Merisoare (coacãze de munte)67
Mure 77
Nectarine (prune Peche) 56
Pepene galben 30
Pepene verde 29
Pere 59-80
Piersici 65
Portocale 53
Prune 89
Struguri 100
Visine 66
Zmeura 67
Alune 682
Arahide 584
Caise fara sâmburi 304
Fistic 650
Castane 400
Curmale cu sâmburi 326
Dovleac (seminte) 572
Floarea soarelui (seminte) 420
Mãcese (cu seminte) 270
Mãsline 664
Mere uscate 302
Pere uscate 300
Nuci (în coajã 654
Piersici (fãrã sâmburi) 304
Prune (cu sâmburi) 306
Smochine 267
Stafide 307
JolieFamme
28 nov 2006, 21:10
Lactate
Brânza burduf 337
Brânzã grasã de vaci 156
Brânza slabã de vaci 97
Branzeturi topite 366
Cascaval 382
Iaurt gras 55
Iaurt slab 30
Lapte bãtut 64
Lapte praf normal 498
Lapte vaca integral 67
Lapte vaca degresat 50
Lapte de capra 67
Lapte de oaie 113
Telemea de vacã 243
Telemea de oaie 270
Smântâna 20% 213
Smântâna 30% 299
Unt 806
Urda 136
JolieFamme
28 nov 2006, 21:11
Fãinoase
Arpacas 348
Biscuiti 337
Cornuri, chifle 269
Faina de grâu 357
Faina de secarã 353
Faina de porumb 351
Fulgi de ovãz 382
Grâu 348
Gris 354
Mãl-ai 362
Orez 351
Orez decortificat 355
Pâine de grâu alba 282
Pâine graham 256
Pâine de grâu intermediara 255
Pâine de grâu neagra 245
Pâine secara 239
Paste fãinoase obisnuite 360
Paste fãinoase cu ou 366
Porumb 362
Carne
Cãprioarã 100
Cal 113
Curcan 179
Curcan (gras) 227
Gãina (grasã 167
Gãina (slabã 128
Pui de gãinã 177
Gâscã (semigrasã 260
Gâscã (grasã 392
Iepure 98
Miel 260
Mistret 114
Oaie (grasã 331
Oaie (slabã 144
Porc gras 340
Porc semigras 295
Porc slab 143
Rata 136
Vita grasã 401
Vita slabã 118
Vitel slaba 226
Creier 125
Ficat porc 146
Ficat vitã 146
Inimã bovine 93
Limba 215
Rinichi (bovine, porc) 122
JolieFamme
28 nov 2006, 21:12
Mezeluri si conserve din carne
Leberwurst 349
Parizer, cremurst 289
Pate de ficat 261
Carnati de casa 324
Carnati cabanos 374
Muschi tigãnesc 333
Salam italian, vânãtoresc 316
Salam rusesc, Poiana 402
Salam uscat, tip Sibiu 510
Salam de varã 579
Slãnina afumata 729
ªunca presata 330
Tobã de porc 299
Conserve din carne porc 327
Conserve din carne vitã 156
Carne de carne porc cu fasole boabe 158
Carne de carne porc cu mazãre 166
Carne de carne vitã cu fasole boabe 135
Oua
Albus de ou de gãinã 57
Gãlbenus 364
Ou de gãina (50g) 85
Ou de ratã (60g) 104
Praf de ou 564
JolieFamme
28 nov 2006, 21:13
Peste
Babuscã 113
Calcan 88
Conserva crap în sos tomat 125
Conserva stavrid in sos tomat 125
Conserva stiucã în sos tomat 123
Cod in sos tomat 85
Hering in sos tomat 170
File de macrou in sos tomat 164
Heringi in ulei 325
File de sardina in ulei 280
Crap 104
Crap sãrat 141
Hering de primãvarã slab 167
Hering de varã,toamna, iarna 245
Heringi gr. sãrati 254
Heringi sl. sãrati 135
Icre (crap) 130
Icre (stiucã 125
Icre de Manciuria 255
Icre negre (caviar) 246
Macrou 183
Morun 115
Nisetru 238
Plãticã 78
Salãu 83
Scrumbii de Dunãre 299
Scrumbii de Dunãre sarate 274
Semigras(crap,pastrav,chefal plãtica ) 115
Slab (biban, salãu) 88
Somn panã 244
Stiucã 82
Stavrid 115
Stiucã sãratã 98
Cireasa are o puternica actiune detoxifianta si depurativa care o recomanda reumaticilor, persoanelor care sufera de guta sau constipatie, celor cu litiaze renale si biliare. Rotunde, micute si zemoase, ele sunt ambasadorii lunii mai – pe care, traditional, o reprezinta. Ciresele au in compozitie peste 70% apa – exact la fel ca noi! Restul de 30% este un minunat pachetel pe care aceste fructe ni-l ofera; de exemplu: complexul de vitamine B (B1, B2, B6) – foarte necesar pentru furnizarea energiei in organism - precum si magneziul – a carui lipsa face sa ne simtim obositi si deprimati. Continutul ridicat de apa din cirese ne permite sa mancam cat de multe dorim, fara sa ne ingrasam! Pe de alta parte, daca vrem sa tinem o cura cu aceste fructe, e necesara o cantitate mare pentru a obtine rezultate. De exemplu, consumand cel putin o jumatate – pana la un kg de cirese timp de o zi sau doua pe saptamana, fortam eliminarea toxinelor din corp. Aceasta ne va face sa ne simtim mai odihniti pe parcursul zilei, iar pielea noastra va deveni mai neteda si mai catifelata. Tinand o cura de cirese se obtin rezultate remarcabile. Exista doua moduri de a urma tratamentul: minicura si cura exclusiva.
Minicura: dimineata, pe stomacul gol, se incepe cu o doza minima de 100 g. Se creste progresiv doza pentru a ajunge la sfarsitul celei de-a treia saptamani la 500 g. De la doza de 300 g, se imparte cantitatea in trei parti pana la pranz, si nu se mai consuma niciun alt aliment. In timpul curei nu este recomandat abuzul de grasimi animale, zahar rafinat sau alcool.
Pranzurile si cinele usoare vor fi binevenite pentru ca aceasta terapie naturista sa aiba efectele pozitive scontate. Cura exclusiva se face timp de trei sau patru zile, perioada in care se mananca doar cirese; aceasta cura se poate relua in fiecare luna. Intre o doza si alta este recomandat sa se bea apa minerala. Cantitatea de cirese este cuprinsa intre doua si trei kilograme pe zi. Anumiti autori recomanda pana la cinci kilograme de cirese pe zi. Dar capacitatea de absorbtie este variabila de la o persoana la alta. Aceasta cantitate de fructe se consuma in mai multe doze in timpul zilei. Oricare ar fi fructul ales, o cura exclusiva reclama intotdeauna, la inceperea ei, o anumita prudenta, o crestere progresiva a cantitatii, pentru a nu risca anumite tulburari digestive. Motivul este usor de inteles: un organism obisnuit de multa vreme cu un dezechilibru alimentar poate reactiona violent la un nou mod de alimentatie. Cura de cirese se mai recomanda hepaticilor, carora le regleaza functionarea ficatului, persoanelor demineralizate, celor cu afectiuni biliare, celor cu stari avansate de oboseala, anemicilor, copiilor cu deficiente de crestere, celor cu afectiuni nervoase, pentru ca medicina moderna recunoaste efectul sedativ al acestui fruct remarcabil. Ciresele stimuleaza organismul si au o actiune favorabila asupra imunitatii naturale, avand si o functie de reglare a aparatului digestiv, in special a fermentatiei intestinale. Foarte bogat in potasiu, acest fruct este un excelent diuretic. Ciresele au un continut bogat in provitamina A, care creste acuitatea vizuala si intretine tesuturile (tegumente, mucoase, epitelii). Incepand cu varsta de 40 de ani, unii indivizi pot suferi de acidoza si de alcaloza, raspunzatoare de o imbatranire precoce; prin actiunea sa reechilibranta asupra pH-ului sangvin, cireasa atenueaza aceste tulburari. Zaharul predominant este levuloza, perfect asimilabila de catre diabetici. Sucul de cirese provoaca eliminarea resturilor alimentare si a toxinelor din organism. Reumaticii, cei suferinzi de guta si artrita trebuie sa il consume. Sucul de cirese indeplineste si o misiune de curatare a cailor urinare si a intestinelor. Dupa cum se stie, cozile de cirese au proprietati medicinale recomandate in bolile cailor urinare. In afara de calitatile lor antiinflamatorii, ele sunt renumite pentru favorizarea diurezei. Ceai diuretic si antiinflamator: se lasa sa fiarba 30 g de cozi de cirese, timp de zece minute, intr-un litru de apa. Se strecoara. Se beau trei cesti pe zi.
Gripa: se lasa la macerat 50 g de cozi de cirese intr-un litru de apa, timp de 12 ore. Apoi se fierb zece minute si se lasa sa infuzeze inca zece minute. Se strecoara. Preparatul se bea in patru reprize pe zi. Cireasa este prietena tenurilor uscate si obosite: o mana de cirese curatate de samburi se dau prin mixer; aplicati aceasta pasta pe fata si relaxati-va intins la orizontala. Masca are efect daca este lasata sa actioneze circa 20 de minute. Se clateste cu apa minerala (sau necalcaroasa).
Proprietati:
- depurativ puternic
- remineralizant
- energizant fizic si psihic
- antiinfectios (mareste reactiile de aparare ale organismului)
- racoritor
- diuretic
- regenerator al tesuturilor
Indicatii - uz intern:
- obezitate
- intarzieri de crestere
- guta
- fermentatii intestinale
- constipatie
- prevenirea imbatranirii
Indicatii - uz extern:
- migrene
- cosmetica
Mod de folosire - uz intern:
- fructul ca atare
- compot: pentru copii si varstnici
Mod de folosire - uz extern:
- uleiul extras din sambure:
contra negilor
a petelor cutanate
- plasturi de cirese strivite:
migrene
ingrijirea pielii
Ciresele sunt unele dintre cele mai iubite fructe de catre romani. Ciresele rosii contin antocianine, antioxidanti puternici care reduc riscul aparitiei bolilor de inima.
43277354.Cherry.jpg Datorita continutului bogat in substante active, ciresele remineralizeaza organismul, favorizeaza digestia, limiteaza procesele inflamatoare, favorizeaza transpiratia, amelioreaza starile febrile, previne sau elimina procesul gripal.
Ciresele dulci contin: apa (75-89%), zaharuri (7,7-16,8%), acizi (0,49-1,37%), pectine (0,06-0,39%), substante tanoide, saruri minerale (de potasiu, fier, calciu, magneziu, etc.), provitamina A, vitaminele B1, B2, C, E, P, B6, acid pantotenic, vitamina PP, etc.
Decoctul din cozi de cirese (sau de visine) se prepara dintr-un pumn de codite (pedunculi) la 0,6 litri apa rece. Se fierb 15-20 de min., apoi se indulceste si se bea caldut, in cursul unei zile, in 3-4 reprize. Are efect diuretic. Da rezultate bune in afectiuni ale rinichilor si ficatului. Actiunea diuretica a coditelor de cirese sau de visine creste daca li se adauga frunze de merisor, coada calului si frunze de mesteacan.
Cleiul format pe scoarta ciresului se foloseste in tratarea artritelor. Aceste cleiuri, dizolvate in apa, dau o solutie numita „lotiune contra pecinginii". Pecinginea este o boala de piele contagioasa, caracterizata prin eruptie cu basicute care, prin uscare, lasa niste pete scortoase, ce produc mancarime.
De asemenea, cireasa este „prietena" tenurilor uscate si obosite. Va puteti prepara si singure acasa o masca din cirese strivite cu mixerul pe care o veti lasa sa actioneze circa 20 de minute. Substantele nutritive actioneaza in aceast timp asupra pielii dupa care se clateste fata cu apa minerala.
Unul a răspuns în 2009 la o imntrebare similară că au 68 de calori.
Desi in ultimii ani, mercurul termometrelor "sare" de temperaturile obisnuite pentru un inceput de primavara si putem sa adoptam lejer piese de rezistenta din garderoba de vara inca din aprilie, multi dintre noi simtim ca a venit intr-adevar vara in momentul cand gustam primele cirese (romanesti).
Din productia autohtona sau nu (desi este foarte bine sa sprijinim agricultura din tara noastra) este extraordinar de important sa consumam cirese. Iata si de ce!
Ciresele sunt unele dintre cele mai iubite fructe de catre romani. Se estimeaza ca in tara noastra sunt peste 4 milioane de ciresi. Cu atat mai bine deoarece adaugarea cireselor in dieta alaturi de un stil de viata sanatos ne pot scuti de multe neplaceri legate de sanatate.
Ciresile rosii contin antocianine, antioxidanti puternici care reduc riscul aparitiei bolilor de inima. Si nu doar atat. Cercetatorii de la Universitatea din Michigan au demonstrat ca o dieta bogata in cirese reduce nivelurile crescute ale colesterolului si trigliceridelor din organism. Institutul pentru Sanatate Publica si Protectia Mediului din Olanda a demarat in 1985 un studiu privind imbunatatirea sanatatii prin dieta.
Cercetarea s-a desfasurat pe 805 barbati cu varste cuprinse intre 65 si 84 de ani care au consumat frecvent, timp de 5 ani, alimente bogate in flavonoide. Concluzia? Subiectii prezentau un risc mai scazut de a dezvolta boli ale arterei coronare.
Riscul relativ de a deceda din cauza bolilor de inima este cu 58% mai mic la barbatii care au in dieta frecvent alimente bogate in antioxidanti fata de cei care au consumat mai putine fructe si legume. Oamenii de stiinta cred de asemenea ca, daca mancam cu regularitate cirese, putem scadea riscul de a dezvolta cancer la colon, datorita antioxidantilor prezenti in cirese – antocianini si cianidini.
Un alt studiu desfasurat pe cobai a demonstrat ca acesti 2 antioxidanti impiedica formarea tumorilor la colon.
Eat red! Live green!
Iata doua indemnuri pe care daca le urmam avem doar de castigat pentru ca aceste fructe nu sunt doar gustoase, ci au fost inzestrate cu o pleiada de proprietati: contin 8 vitamine (B1, B2, B6, C, E, P, A, PP), 6 minerale (potasiu, fier, calciu, magneziu, fostor, sulf). De asemenea, mai contin zinc, cupru, mangan, zaharuri si acizi organici.
Desi proaspete le putem gasi doar 8 saptamani, putem consuma cirese de-a lungul intregului an, daca le congelam sau le uscam. Ca sa-ti faci o idee despre importanta includerii lor in dieta (in special in stare proaspata) arunca o privire peste cantitatile de antioxidanti pe care le contin.
100 g suc concentrat de cirese are 12.800 unitati, 100 g cirese uscate au 6.800 unitati, 100 g cirese congelate au 2.033 unitati, 100 g cirese conservate au 1.700 unitati. Antocianinele, pigmentii continuti si de cirese, au proprietati anti-inflamatorii, anti-imbatranire si anti-carcinogene.
Stopeaza evolutia infectiilor!
Prin simplul gest (extrem de placut...) de a consuma 20 de cirese pe zi luptam de 10 ori mai puternic asupra inflamatiilor din organism decat daca am lua o aspirina, ne spun specialistii americani. O alta cercetare efectuata de catre centrul Human Nutrition Research de la Universitatea din California a constat in administrarea a cate 2 portii de 280 de grame de cirese pe zi unor femei sanatoase cu varste cuprinse intre 20 si 40 de ani.
S-a constatat o reducere cu 15% a nivelului acidului uric, a proteinei C-reactiva (indica inflamatii in organism) si a oxidului nitric. Cercetatorii au concluzionat: compusii din cirese pot inhiba procesele inflamatorii in organism. Oxidul nitric este implicat in osteoartrita si artrita reumatoidala.
Ne ajuta sa dormim bine
Ciresele sunt o sursa buna de melatonina, o substanta care ajuta la imbunatatirea ritmului circadian si a instalarii somnului. Compusii din cirese reduc durerile provocate de artrite si guta, reduc riscurile instalarii diabetului si ajuta in tratamentul pierderilor de memorie.
Numeroase studii au aratat ca fitonutrientii din cirese protejeaza neuronii din creier impotriva deteriorarii. Specialistii de la Universitatea din Boston au demonstrat ca putem mentine sanatatea creierului daca adaugam in dieta alimente bogate in antioxidanti, iar ciresele sunt campioane la acest capitol.
Bune si la slabit
Fiind sarace in calorii dar bogate din punct de vedere nutritiv, ciresele sunt recomandate si in curele de slabire. In sezon, este bine sa facem cure cu cirese sau sucul lor. Efectele? Depurative, energizante, remineralizante, laxative, antireumatismale.
Pentru curatarea organismului de toxine, se recomanda o cura de cirese 2 – 3 zile pe saptamana fara a manca altceva. Astfel se favorizeaza eliminarea toxinelor din organism. Ciresele acrisoare sunt o sursa excelenta de beta caroten. Contin de 19 ori mai mult betacaroten decat afinele si capsunile.
Foto: RED DOT, SHUTTERSTOCK
Autor: Madalina Dragoi
Am căutat cu google dar M-am plictisit
Calorii 63 kcal/100g Colesterol 0 mg/100g
Grăsimi 0.2 g/100g Carbohidraţi 16 g/100g
Grăsimi saturate 0 g/100g Fibre 2.1 g/100g
Grăsimi polinesaturate 0.1 g/100g Zaharuri 12.8 g/100g
Grăsimi mononesaturate 0 g/100g Proteine 1.1 g/100g
Sodiu 0 mg/100g
Adi1987 întreabă: