6 sunete si 7 litere..."ge" este considerat un sunet.
Ia si tu si invata.La examene n-o sa ai telefonul ca sa intrebi pe TPU...Sau mai sti?
Alea-s silabe...Nu te supara, esti prost gramada. Daca luai in generala numai 4 la romana, taci naibii din gura si nu mai da si la altii din mintea ta cea creață.
Sunt 6 sunete...Si 7 litere. Daca erai atent la romana prin primara o auzeai pe isteata aia de invatatoare spunand ca grupul de litere "ge" este un sunet...
Am gresit. M-am dat seama ulterior si am corectat. La data cand eu faceam gramatica tu nu erai nici pe teava. Am mai uitat. La mine este scuzabil ca-s batran.
Asta e, si eu mai uit...Si sa-mi fie cu iertare ca imi permit, dar sunt trecut un pic de 40 de ani
In cazul de fata sunt 7 sunete, deoarece grupul "ge" formeaza o silaba. Cum orice silaba are nevoie de o vocala, reiese ca "e" este vocala, deci este un sunet separat. In aceasta situatie, "ge" reprezinta doua sunete.
Daca in silaba care continea "ge" exista o vocala, atunci acest grup era un sunet.
Sa nu te superi pe mine ca te-am evaluat cu "Eronat", dar pe viitor e de preferat sa te documentezi mai bine.
Are 7 sunete. Orice silaba are o vocala, deci in cazul de fata "e" nu poare fi doar litera ajutatoare (cum ar fi in cazul cuvantului "margea" care are doar 5 sunete), ci are valoare de sine statatoare si reprezinta un sunet.
Poate ar trebui sa deschizi cartea de gramatica sa verifici. Cu ocazia asta o sa descoperi doua lucruri:
1) Problema pusa aici tine de fonetica, nu de gramatica.
2) Forma corecta a verbului "a face" la imperativ negativ ("nu ma fa" e gresit)
"Nu ma face" si "nu ma fa" sunt permise, ambele, in limba romana.Si sunt corecte gramatical.Depinde ce carte ai.
Nu "depinde ce carte ai", forma corecta e una, iar imperativul negativ se formeaza CLAR cu infinitivul verbului precedat de negatie (conform DOOM2). Exceptiile care mai apar sunt forme initial gresite care ajung sa fie acceptate din cauza utilizarii frecvente gresite (precum acordul prin inteles), insa nu am vazut sa se fi acceptat si aceasta greseala pana acum. Spune concret unde ai vazut forma scrisa de tine acceptata.
Asta e o forma acceptata. Daca e acceptata, inseamna ca poate fi folosita.Citez dintr-o carte de gramatica de actualitate(2016): "Sunt admise si formele uzuale, chiar daca acestea nu respecta structura lexicala a cuvantului"(n.r. referitor la verb)
Iti dai seama cata incredere pot sa am intr-o carte in care regulile gramaticale sunt enuntate, surpriza, printr-un pleonasm ("structura lexicala a cuvantului")! Sa nu mai zic ca pe logica asta ar trebui sa acceptam si forme precum "sa aiba" si "voiam", pe scurt: fiecare vorbeste cum vrea. In fine, tipic romanesc: mai bine decat sa-ti recunosti greseala cauti argumente pentru ea chiar cu riscul de a face mai multe greseli. Ce pot sa mai zic? Vorbeste cum vrei ca eu n-am de gand sa te mai contrazic, dar cand decizi sa vorbesti corect, sa stii ca acea carte din care ai extras citatul e numai buna de a fi folosita pe post de hartie igienica
Pai "sa aiba" si "voiam" sunt chiar corecte
Iar "structura lexicala a cuvantului" nu e pelonasm.
Din curiozitate, cu ce copil vorbesc?
Scrisesem "sa aib*e" si "v*roiam", dar site-ul a decis sa posteze raspunsul automat in forma corecta. Nici acum nu ma lasa sa le scriu gresit, de aceea am adaugat stelutele, iar "structura lexicala a cuvantului" este pleonasm fie ca-ti place sau nu, la fel cum "nu fa" este o forma gresita. Nu reinventezi tu gramatica, cel putin nu momentan ca peste cativa ani probabil o sa fie acceptate si greselile astea, dar pana atunci...
Iar ca sa-ti raspund la intrebare, nu vorbesti cu un copil, insa te asigur ca si atunci stiam lucrurile astea
Spune-mi care-i pleonasmul din "structura lexicala a cuvantului".
Aaaaa...Stai.Mai intai zi-mi, te rog, ce e ala pleonasm. Poate ca in mintea ta cine stie ce mai e...
Deci, spui ca in cuvantul "margele" sunt 6 sunete, folosesti o forma gresita a imperativului negativ, vii cu argumentul "Sunt admise si formele uzuale, chiar daca acestea nu respecta structura lexicala a cuvantului", despre care trebuie sa fii chiar prost, imi pare rau s-o spun, sa nu realizezi ca e GRESIT (si nu ma refer la pleonasm aici, ci la faptul ca daca ar fi admise orice forme uzuale, atunci nu ar mai exista DOOM-ul ca fiecare ar vorbi cum il taie capul), iar dupa TOATE GRESELILE ASTEA tot tu esti ala care vine si spune "Stai.Mai intai zi-mi, te rog, ce e ala pleonasm. Poate ca in mintea ta cine stie ce mai e..."! Nu zic sa nu ma contrazici la faza cu pleonasmul, la fel cum te incurajez sa ma atentionezi si daca ti se pare ceva in neregula gramatical in mesajul asta (ma rog, de data asta nu vei mai avea ocazia pentru ca discutia se incheie aici), dar da-o naibii de treaba, dupa ce vezi ca gresesti IN MOD REPETAT sa mai fii si AROGANT?!? In situatia data nu pot decat sa inchei conversatia (cu parerea de rau ca nu-ti mai dau ocazia la replica, dar deja e prea mult pentru rabdarea mea) si sa-ti urez o seara asa cum ti-o doresti tu!