Http://lumea-creatiei.eu5.org/Cainele%20si%20catelul.html E foarte bine amanuntit.
Desi se face referire la cadrul actiunii indicandu-se locul actiunii (intr-o curte) si timpul desfasurarii (adverbul deunazi), totusi fabula incepe cu intriga, cu discursul lui Samson, un monolog despre egalitate intr dobitoace.
Aceste pareri sunt expuse de Samson,, dulau de curte„ ce latra foarte tare unui bou oarecare „ cu care sta de vorba. Samson isi arata revolta impotriva celor care sunt superiori, pentru ca, se trag din neam mare.El precizeaza ca asta este o intamplare ca si el ar pute sa fie de vita nobila, dar sa o arate nu-i place. Sustine ca este incantat cand toata lighioana, chiar si cea mai proasta „caine sadea" il numeste si nu „domnia voastra".
In desfasurarea actiunii, Samurache, care era doar un „simplu privitor", luand in serios cele auzite, intervine in discutie si apreciind ca minunata gandire a lui Samson, li se adreseaza cu apelativul „fratii mei". La interventia prietenoasa a catelului, Samson isi schimba brusc tonul ii da o replica violenta numindu-l „potaie", „lichea nerusinata" si-l ameninta cu bataie. Acest moment constituie punctul culminant.
Samurache este derutat de ceea ce aude, iar dulaul isi intareste spusele sustinand ca nu iubeste mandria, ca ii uraste pe lei, ca vrea egalitate, dar nu pentru catei.
Ultimele versuri care contin deznodamantul dezvaluie morala fabulei. Naratorul isi exprima pe scurt atitudinea fata de realitatea prezenta sfatuindu-l pe cititor sa nu creada intotdeauna tot ce i se spune de catre persoane necunoscute.
FUNDA? :*
Adi1987 întreabă: