Spre deosebire de animale, care sunt interesate în primul rând de satisfacerea necesităţilor imediate, acţionând ca atare, oamenii pot medita la trecut şi îşi pot face planuri de viitor. Un element-cheie care ne permite acest lucru este capacitatea creierului de a memora, care este aproape nelimitată. E adevărat că animalele au o anumită capacitate de memorare, ceea ce le permite să găsească drumul spre casă sau să-şi amintească unde pot găsi mâncare. Însă memoria omului este mult superioară. Un om de ştiinţă a estimat că creierul nostru poate înmagazina informaţii care „ar umple aproximativ douăzeci de milioane de cărţi, câte există în cele mai mari biblioteci ale lumii".
Creierul nostru nu este doar un loc vast în care sunt depozitate informaţiile, asemenea unui supercomputer. Profesorii de biologie Robert Ornstein şi Richard F. Thompson au scris: „Capacitatea creierului uman de a învăţa — de a înmagazina şi de a-şi aminti informaţii — este cel mai remarcabil fenomen din universul biologic. Tot ceea ce ne face umani — vorbirea, gândirea, cunoaşterea şi cultura — este rezultatul acestei extraordinare capacităţi".
Pe lângă toate acestea, avem o minte conştientă. Această afirmaţie poate părea un adevăr banal, însă ea se referă la ceva ce, în mod incontestabil, ne face unici. Mintea a fost descrisă drept „entitatea conceptuală în care îşi au sediul inteligenţa, capacitatea de a lua decizii, percepţia, sensibilitatea şi sentimentul individualităţii". Aşa cum pâraiele, râurile şi fluviile se varsă în mare, tot aşa amintirile, gândurile, impresiile, sunetele şi sentimentele se revarsă în mod constant în mintea noastră. Potrivit unei definiţii, conştiinţa este „cunoaşterea a ceea ce se petrece în propria minte".
Suntem diferiti, ne pregatim mancarea care o dorim, ne facem baie, ne dam cu parfum, etc.
Sistemul nervos central si capacitatea de a manui unelte (sau masini) datorata faptului ca degetul mare poate atinge toate celelalte degete.
De asemenea, omul este singurul mamifer biped, ceea ce ii confera o mobilitate mult mai mare.
Dar, probabil lucru care a facut cel mai mult diferenta a fost si este complexitatea sistemului nervos central.
Spre deosebire de animale, oamenii gandesc! Atunci cand o fac, ei folosesc informatii acumulate in scoala, de la prieteni, din invatamintele parintilor sau din alte medii. Pornind de la aceste cunostinte vor judeca cu propriul creier ce e bine si ce nu, ce le place si ce nu, ce vor si ce nu vor. Suntem rezultatul unui ansamblu de influente a ceea ce am vazut,citit,auzit,cu ce ne alimentam,standardele de valori, prioritatile, actiunile noastre.
Ca ne imbracam si avem compasiune fata de altii,empatie, si alte calitatii.
Daca e sa le iau pe toate, nu imi ajunge pagina TPU.
Pai unii dintre noi chiar sunt niste animale.ma rog.dar sa revin la intrebarea ta.Cred ca posibilitatea de a gandi sau de a face multe alte lucruri in paralel, mult mai diverse si mult mai complexe.suntem o specie mai upgradata daca vrei, fata de orice alte vietuitoare existente pe terra.Numai bine.
Dupa mine, doar creier daca ne iei inteligenta suntem animale.Sunt la fel ca noi iubesc,sunt loiale,mincinoase, rele, bune etc. Funda?
Sincer si noi suntem animale, cred ca ai invata asta la biologie, dar oricum am inteles la ce te referi...
Noi, oamenii, ne facem perspective pe viitor, nu actionam din instinct de cele mai multe ori, deoarece ne opreste ratiunea, avem instinct sinucigas, ne folosim de ustensile avansate pentru a face aproape orice si investigam asupra existentei noastre.
Pai...teoretic oamenii sunt fiinte ganditoare... unii nu gandesc nici cat animalele
Octavian199 întreabă: