@Dumnezeu
Inteleg din raspunsul tau ca este vorba de un dezgust cu privire la "calitatea" de cetatean european si, cu pemisiunea ta, imi inchipui ca este vorba de faptul ca vezi cetatenia europeana ca apartenenta la o alta unitate politica. Din punctul meu de vedere ar trebui sa te raportezi si la o alta paradigma decat cea politica sau juridica. Poate la cea culturala, care iti permite un mai mare spectru de intelegere si de dezbatere in sens pozitiv. Si daca reactia ta este una totalmente negativa cu privire la ceea ce se intampla in UE, solutia nu este sa stai deoparte ci sa te implici activ. Citeam undeva un citat care mi-a placut "Ca sa facem realitatea mai buna trebuie mai intai sa o vedem asa cum este". Si cu siguranta e mai nuantata. Si a fi cetatean european nu inseamna doar o integrare in marea masa ci si un nou dialog, libera circulatie, accesul la mai multe informatii, carti, la mai multe modele culturale, etc. Poate ar trebui sa te gandesti si la asta si sa extragi ceea ce crezi ca te-ar putea face pe tine sa te dezvolti, sa evoluezi ca om.
@ dumnezeu
Am citit si eu cateva lucrari de specialitate pe tema asta (Habermas, Fukuyama, Waltz, Huntigton, Kaplan, Nye, Keohane, Baylis&Smith, etc.; unii au pozitii adeverse.), insa daca ai si alte recomandari le primesc cu drag.
Stiu ca exista trei categorii de autori care incearca sa explice fenomenul: federalisti, revizionisti si eurosceptici. Depinde de partea cui vrei sa te plasezi, dar din punctul meu de vedere poate ca ar trebui sa gasim o viziune integrata care sa nu excluda nici una dintre paradigme. Eu consider ca exista o unitate in diversitate in UE ( vezi principiul subsidiaritatii): respectarea drepturilor natiunilor, a identitatii lor, a elementelor definitorii, a diferentelor, etc. si nu consider UE o forma de globalizare si asta pentru ca globalizarea presupune o noua ordine MONDIALA la care sa participle toate statele lumii (UE e doar o parte a sistemului international). Cu toate acestea iti respect punctul de vedere si consider ca o polemica pe aceasta tema este de bun augur
Nuprea am ce... eventual ca romania a inceput s se dezvolte pe plan mondial l fel ca si restul tarilor devenind app ca ele... dar mai avem d asteptat pana atunci.
@anastasia - daca vei citi ceva tratate de politica o sa observi ca exista o stransa legatura intre ceea ce se vrea printr-o forma politica si modalitatile de a ajunge acolo. Ideea de europenitate nu poate insemna unitate prin diversitate, ci doar o alta forma de globalizare, globalizare care duce la tampire, la asanare a diversitatii. Si exemple sunt multe in istorie, deci sa invatam din istorie.
Sjhxjcks întreabă: