Un eseu dupa cate stiu eu, ar trebui sa fie ceva de genul unui "studiu de caz" (asa ne spune doamna noastra profesoara la clasa), bineinteles...mai lung (1 pag si jum.-2, 3,4, 5 pag. etc, depinde de tama aleasa). Intr-un eseu scrii foarte detaliat, cu lux de amanunte, pe cand intr-un rezumat scrii foarte pe scurt. Sper ca ti-am fost de ajutor!
Ti se da o tema anume, iar tu trebuie sa elaborezi un eseu, adica sa-ti expui proprile pareri, adaugand argumente si exemple, insa fara pretentia de-a epuiza problema. De obicei ti se daun numar de pagini sau de randuri, dar in general ar cam trebui sa fie maricel. Rezumatul inseamna povestirea pe scurt a unei opere. Diferentele dintre un rezumat si un eseu ar fi urmatoarele: rezmatul nu trebuie sa contina verbe la imprefect, insa eseul da, rezumatul trebuie sa contina decat ideile principale, in timp ce eseul nu.
Rezumat-povestire pe scurt. Eseu-aici iti impui punctul tau de vedere. Comentezi figurile de stil si modul in care autorul a realizat opera, parerea ta despre anumite personaje, felul cum te-a atins pe tine opera...
Trebuie sa fie cat mai complex.
In eseu iti zici parerile(opiniile). critici ceva
in rezumat...scrii ceva scurt si la obiect
sper ca te.am ajutat
La rezumat povestesti pe scurt o intamplare/povest etc
Iar eseu este un fel de studiu de proportii restranse asupra unei anumite teme
ESÉU s. n. 1. studiu de proporții reduse asupra unor probleme filozofice, literare, științifice etc., care expune un punct de vedere personal, fără intenția de a epuiza subiectul
REZUMÁT s. n. redare pe scurt, în scris sau oral, a conținutului unei lucrări, al unei expuneri etc.;