Deci daca m-as apuca sa scriu tot ceea ce as vrea sa se schimbe in invatamant, cred ca as sta pana la Paste sa scriu. Insa voi incerca sa ma rezum la cateva idei.
1. Materii mai selective, elevii/studentii sa isi aleaga materiile pe care si le doresc, evident pe langa materiile generale, precum romana, limbile straine, istoria, geografia si o matematica de baza. Parerea mea este ca materiile astea trebuie facute indiferent de alegerea elevului, insa nivelul la care sunt facute ar trebui sa fie revizuit.
2. Manualele. Majoritatea manualelor sunt vechi si transmit unele idei, oarecum, modelate dupa modelul comunist.
3. Invatatul mot a mot. Elevii ar trebui sa fie invatati sa gandeasca logic, sa isi puna intrebari, sa fie curiosi. Mai pe scurt, sa fie invatati sa gandeasca cu propriul lor cap, nu sa reproduca ideile din manuale si ideile profesorilor.
4 Salariile profesorilor. Intr-adevar, asa cum spunea cineva mai jos, o idee foarte buna, profesorii sa fie platiti in functie de merit. Cu salarii mai mari va exista si mai multa motivatie.
5. Accesul in facultate sa fie mai dificil. Momentan orice analfabet poate termina o facultate, fapt ceea ce distruge valoarea diplomelor romanesti. Prin urmare se distruge si economia.
Cam atat ar fi in mare.
In primul rand ca se pierde prea mult vremea prin scoli, daca faci si o facultate intrii in campul muncii la 23-24 de ani ceea ce este foarte tarziu. Invatamantul pre universitar ar trebui sa aiba maxim 10 clase. Liceele ar trebui sa fie toate de profil iar toate materiile studiate sa aiba legatura cu profilul ales. Cum zicea si morryss, strictul necesar format doar din lucruri concrete si utile. Cultura generala o inveti in scoala generala (ca d-aia ii si zice scoala generala) si nu are ce cauta si la liceu. Asa, elevii ar fi mai competenti si mai pregatiti sa dea piept cu viata (nu vor mai sta pe banii statului/parintilor pana ce le creste barba alba). Cine vrea, poate opta apoi pentru invatamantul universitar iar cine nu, la munca.
Nimic.
sunt tocilară. da, tocilară.
hahahaaaa
învăţ la toate materiile
nu
ca
voi
care
staţi
toată
ziua
pe
kalkulathor
Cred ca generalizezi prea mult
ştiu
În primul Rănd Să învăţăm doar materile care ne place,, şi să mergem la ce oră avem noi chef...să ne dea măncare bună de la ei... cu un suc acolo'
S'ă ne lase să facem ce vrei noi'' la ore
Să ascultăm muzică pe telefon,, cu căştilee,, să intrăm pe facebook, pe youtube,,,
Daca scoala e numai ca sa ai unde asculta muzica pe telefon, a intra pe facebook, youtube, sa facem ce vrem, sa mergem cand vrem..mai bine acasa..scoala pentru unii se pare ca este asa, ceva ca sa ai de unde pleca.cam trist asta
Asa, si mai departe cine crezi tu ca o sa-ti dea masa gratis si o sa te plateasca sa butonezi smartphoneul?
Uite eu as vrea sa se schimbe salariile profilor.Adica fiecare profesor sa fie platit dupa ceea ce realizeaza si realizarile sa se vada printr-un test dat elevilor din materia predata, o data pe semestru, precum tezele. Asta ca toti profesorii sa fie sanctionati sau nu, dupa felul in care isi dau silinta.Pentru ca sunt multi profesori care vin la scoala la fel cum vine si elevul sperand sa treaca ziua mai repede, sa treaca luna sa-si ia salariul si uite asa copii ne-au trecut 12 ani de scoala.In special cei ale caror materii sunt de Bac.
Mare dreptate ai...
Sunt de acord cu tine.
Cu siguranta nu esti singura persoana care se enerveaza de la subiect...problema grava este ca nimeni nu ia atitudine
Eu asa as vrea:
Fizica chimie din clasa a ix-a,
la mate adunari scaderi inmultiri impartiri atât.Şi să nu facem Franceză nu-i făină.Eu mai mult învăţ la Engleză. Funda?
Am inceput acum doua ore sa scriu TOT ce as vrea sa schimb, dar m-am sprijinit pe taste si s-a sters.
Sa se scoata materiile care nu au treaba cu prfilul ales iar bacul sa aiba mai multa legatura cu acesta. Spre exemplu la un profil tehnic gen tehnician transporturi la ce imi foloseste mie romana?
In acest caz ar fi mai bine daca romana ar fi adaptata profilului...ce bine ar fi daca s-ar scoate materiile care nu ne sunt necesare profilului pe care il avem
In clasa a 12-a dai bac la roamana la ce crezi ca iti trebuie romana? Si se mai intreaba unii de ce sunt analfabeti in Romania .
E vezi? Analfabetii astia sunt rezultatele sistemului de tot rahatul,nu e vina lor ca au gandirea asta proasta...e vina sistemului. Elevii sunt educati te televizor, de site-urile infecte pe care stau zi de zi, evident ca au timp de ele, evident ca nu le pasa.E si normal, de ce sa le pese? Tot ce zboara se mananca, dupa 18 ani mergem sa fim sclavii muncii in tarile dezvoltate catalogati tigani.Suntem o tara de tot c*****l, nu te mai mira ca pe unii ii surprind ca dau bac-ul la limba meterna ...si ca altii vor distractie la scoala.Vai de noi si de tarisoara asta :-
Pacat de tara asta, pacat de romanii care ar putea ajunge departe, dar se lasa plafonati de sistem si gandirea mediocra..cu o ambitie doar pentru prostii, nu fac nimic pozitiv
Eu sunt elev, sunt clasa a 11-a, am venit la liceu cu lacune inca din generala datorita profesorilor pentru ca eu invatam ce mi se dadea.Doar ca unii veneau si jucam "portocalele" la ore, gen engleza si alte ore...iar la liceu am dat peste profi care predau materii de bac si nu-si dau silinta.Clasa a 9-a si a 10-a profului de mate nici nu i-a pasat daca cineva din clasa si-a facut tema, daca cineva din clasa a invatat pentru ziua respectiva iar noi ca elevi evident ca ne bucuram ca nu suntem asculati, trecem prin orele de mate ca prin apa...iar dupa simulari s-a trezit ca vezi doamne ce clasa de prosti suntem si acum pune presiune. Dupa doi ani de stopare plus lacunele din generala e clar ca suntem la pamant de fapt suntem in pamant.Si atunci oare doar elevii sunt vinovati?
Ce coincidenta...si eu tot a 11a sunt, matematica la noi e mancata pe paine, teme de peste 20 de ex, si teste saptamanale. vina apartine si elevilor si profesorilor dar mai ales a sistemului...
Asa a fost mereu, adica mereu ati mancat-o pe paine?
Din clasa a 8a...
La mine nu...suntem prosti cu totii
Limba romana se invata in scoala generala iar daca testele nu s-ar mai trece pe copiat si s-ar da examen de capacitate ca pe vremuri ar disparea in mare parte problema analfabetismului. Ar trebui sa se studieze gramatica la sange in scoala generala, dar cam atat. Literatura ar trebui sa fie obligatorie doar pentru cei care aleg sa mearga pe tipurile de profile filologie si umane.
La ce-mi trebuie mie sa invat drama intelectualului lucid cand eu ma pregatesc sa fiu inginer in transporturi sau apicultor? Doar asa ca sa mai piarda statul roman niste bani pe salariile profesorilor si sa aiba ce imprumuta de la FMI?
DumitrescuAlex întreabă:
BraiRotSkibidi întreabă: