Pentru a putea beneficia de indemnizaţie pentru creşterea copilului, părinţii trebuie să fi realizat venituri supuse impozitului pe venit în ultimele 12 luni anterioare naşterii. Aceste venituri pot proveni din salarii, activităţi independente, activităţi agricole, dar şi ajutorul de şomaj sau indemnizaţia de creştere a copilului. De indemnizaţie pentru creşterea copilului beneficiază şi cei care se află în concediu fără plată pentru a participa la cursuri de formare profesinală sau cursuri la zi.
Cuantumul indemnizatiei lunare pentru creșterea copilului reprezinta 85% din media veniturilor nete realizate în ultimele 12 luni, dar, in functie de perioada de concediu pe care o aleg părinții, acesta are anumite limite minime si maxime.
Limitele minime si maxime ale indemnizatiei pentru cresterea copilului, stabilite prin OUG nr. 111/2010, sunt:
- cel putin 600 de lei și cel mult 3400 de lei – în cazul in care parintii optează pentru varianta concediului pentru cresterea copilului in varsta de pana la un an (sau pana la trei ani, daca este vorba de un copil cu handicap);
- cel mult 1200 de lei – in cazul in care parintii optează pentru varianta concediului pentru creșterea copilului în vârstă de până la doi ani.