| Edy97 a întrebat:

Ce credeti ca o sa se dea maine la examen(la lb. romana)?
SI cin e ma poate ajuta si pe bine cu o argumentare buna pe specia nuvela? FundaVOT

Răspuns Câştigător
| DSabb a răspuns:

Eu as vrea nuvela, fabula sau basmul ceva din genul epic oricum dar nu se stie. happy
Genul epic cuprinde totalitatea operelor in care un narator povesteste o intamplare pusa pe seama unor personaje.
Nuvela este o specie a genului epic in proza, are dimensiuni relativ reduse fata de roman si mai ample fata de schita si povestire, actiunea urmareste un singur fir narativ, intriga este complexa si riguros construita, conflictul care determina actiunea este puternic si antreneaza mai multe personaje, numarul personajelor este relativ redus, obiectivitatea sporita pentru ca pastreaza o legatura destul de exacta cu realitatea urmarind asigurarea caracterului veridic, accentul cade asupra evolutiei personajelor si nu aspura intamplarilor, modul de expunere dominant este naratiunea imprelitata cu descrierea si dialogul. Atat este la nuvela... Eu nu am dat copy - paste ci am invatat toate astea. Sper ca te-am ajutat! Bafta

14 răspunsuri:
| Idc12345 a răspuns:

Ce va mai place copy -paste`ul laughing

| dublud a răspuns (pentru Idc12345):

Eu am scris de mana :*

| Idc12345 a răspuns:

Tu,dublud,da dar yogurt...

| măcheamăăăî a răspuns:

Eu cred ca da pastelul, cel putin asa as vrea.

Nuvela

Nuvela este o creatie epica in proza de dimensiuni medii cu un singur fir narativ si cu un conflict concentrat la care iau parte putine personaje carora li se realizeaza un portret complex.

Nuvela... de... are trasaturi specifice prin care se deosebeste de alte specii literare ale geniului epic. 57532lvv32nff5z

Actiunea nuvelei are un singur fir narativ.

Pentru ca este o creatie epica are un subiect structurat pe momentele subiectului.

Nuvela are un conflict puternic interiorsi exterior, principal si secudar.

Actiunea are un ritm alert, nu se insista asupra detaliilor. vf532l7532nfff

Personajul de nuvela are trasaturi specifice prin care se deosebeste de alte tipuri de personaje; in nuvela apare, de obicei, un singur personaj principal.

In nuvela se pune mai mult accentul pe caracterizarea personajelor decat pe actiune.

Personajului de nuvela i se realizeaza un portret complex.

In realizarea portretului se utilizeaza mijloacele caracterizarii direct, sunt prezentate de narator, si indirecte, care reies din: vorbele rostite, din faptele sale, din gandurile lui, din atitudinea celorlalte personaje fata de el, din descrierea lumii in care traieste si din prezentarea aspectului exterior.

In nuvela modul de expunere dominant este naratiunea. Apar, de asemenea, descrieri, dialogul si monologul.

Fiind o creatie literara si in nuvela sunt utilizate figuri de stil si procedee artistice.

Dintre tehnicile narative aici se foloseste inlantuirea.

Stilul acestei nuvele se caracterizeaza prin oralitate, realizata prin mai multe mijloace artistice: cuvinte si expresii populare, regionalisme, propozitii interogative si exclamative si dialoguri(intre... si...).

Ca in orice creatie epica exista si in nuvela un narator aparent obiectiv.

Specific acestei nuvele este faptul ca naratorul face judecati de valoare(ex:...)

Este evidenta in acelasi timp, atitudinea usor ironica, dar admirativa fata de personaje.

Scrierea... de... este o nuvela pentru ca are toate trasaturile caracteristice acestei specii literara care apartine genului epic in proza.

Succes! Si eu am maine examen (clasa a 8-a ).:d

| gohsty a răspuns (pentru măcheamăăăî):

Si eu ammm sad succes!

| măcheamăăăî a răspuns (pentru gohsty):

Merci la fel!:*

| gohsty a răspuns:

! tuu! era descriere cu dialog sau dialog cu naratiune?

| laAAal a răspuns:

De regula un an se da opera epica si un an opera lirica..eu anul trecut am dat din opera lirica..asa ca s.ar putea sa va dea pastelul.cel mai usor

| ib16 a răspuns (pentru laAAal):

Ar fi bine sa primim pastelul

| dublud a răspuns:

La literatura cred ca se va merge pe liric
argumentare buna? uite cea mai bunasmug
deci:
In introducere incepi cu definitia nuvelei
Nuvele este o specie a genului epic, de dimensiuni medii, cu un singur fir narativ, cu personaje numeroase, caracterizate complex, urmarite de-a lungul unui timp mai indelungat si in locuri diferite. In nuvela se folosesc toate modurile de expunere, predominand naratiunea.
Apoi continui cu cuprinsul cam asa:
X este o nuvele deoarece are toate caracteristicile acestui tip de text
In primul rand, X este text epic deoarece are actiune, personaje, narator. Actiunea urmareste un singur fir narativ ( scrii care este. adica actiunea principala.)
In al doilea rand, X este nuvela pentru ca are personaje (si le enumeri). Are un narator... ( subiectiv obiectiv omniascent o voce sau narator personaj )
Spre deosebire de schita in X actiunea se pentrece pe un timp indelungat si in mai multe locuri.
In al patrulea rand textul este nuvela deoarece personajul este caracterizat complex (dai exemple)
In sfarsit, sunt folosite toate modurile de expunere. si zici la ce se folosesc.
In concluzie, avand in vedere aspectele mentionate anterior textul X de autorul Y este o nuvela. Cel mai sigur e sa inveti liricul, fiind si anul lui Caragiale cam asta se spune ca se va da.
Mult succes si tie si sa intri la ce liceu vrei. daca ai nevoie de ajutor da-mi mesaj.
big grin

| Edy97 explică (pentru dublud):

In 10-15 randuri cam greu de crezut ca ma incardrez dar mersi de ajutor

| stefanutzstefan a răspuns:

Nuvela este o specie a genului epic in proza de dimensiuni medii cu un fir narativ central la care participa un numar relativ de personaje

| Shadwoboy a răspuns:

Si eu sunt la fel ca voi..Eu cred ca o sa ne dea nuvela.
BAftaa

| ib16 a răspuns:

Sunt sanse sa primim nuleva sau schita la examen?