| Niciunnumedeutilizator a întrebat:

Ce credeți că s-ar fi întâmplat dacă turcii luau Viena în 1683?

8 răspunsuri:
| gabicoo a răspuns:

În istorie nu există "Dacă"!
Putem doar specula!
Răspunsul poate fi tot o întrebare Ce s-ar fi întâmplat dacă maurii i-ar fi bătut pe franci la Tours?

Nu putem ști!

| Pricope_Marius_1997 a răspuns:

Probabil ca ar fi amenintat Europa cu atacuri.
Sa nu uitam ca in 1683 imperiul era foarte mare pe 3 continente si cu banii din taxe puteau construi armate imense cu care sa lupte cu oricine.
Armatele imperiului erau cuprinse intre 100.000 si 200.000 de trupe: tunuri, catapulte, cavalerie, infanterie, arcasi, puscasi, cercetasi, flota etc.

La Viena in 1683:
Turcii aveau o armata de 150.000 de trupe din care 100.000 erau turci si restul erau 30.000 de tatari din Crimea si 20.000 de romani din Moldova si Tara Romaneasca.
Viena avea 15.000 de trupe cu 40.000 de germani si 25.000 polonezi.

| Pricope_Marius_1997 a răspuns:

Si daca ar fi luat Viena tot iar fi oprit nemtii cumva.
Insa turcii aveau un singur general iar europenii aveau mai multi generali unde pareriile si planuriile se bateau cap in cap si din cauza asta turcii castigau.
Europa era praf la 1683 regii si imparatii ridicau taxele iar nobilii furau mereu, taranii se rasculau si incepea razboaiele civile.

Turcii vroiau Europa pentru ca avea multe resurse pe atunci: muncitori, mestesugari, ingineri, scritori, constructori, arhitecti, mine, terenuri agricole, etc.

| Pricope_Marius_1997 a răspuns:

Sunt sigur ca dacă turcii luau Viena în 1683, Papa de la Roma ar fi organizat o cruciada apeland la liderii Europei.
Aici e harta Europei la 1683 https://www.deviantart.com/georgianmapping/art/Map-of-Europe-1683-673943241

| Pricope_Marius_1997 a răspuns:

Armata otomana era de 200.000 de oameni in 1683.
Puterea lor era atat de mare ca europenii incepeau negocieri si tot felul te tratate.

| scp3008 a răspuns:

Nimic in cativa ani ar fi fost recucerit de austrieci. Batalia a avut semnificatie simbolica marcand sfarsitul epocii de aur al turciilor.
Imperiul Ottoman nu putea tine pasul cu vestul, atat sistemul intern de organizare invechit cat si inferioritatea tehnologiei comparativ cu vestul au facut declinul Ottoman inevitabil

| Sisiwieuc9 a răspuns:

Probabil ca ar fi starnit furia Europei si ar fi fost efectuata o cruciada impotriva lor.

| Niciunnumedeutilizator explică (pentru Sisiwieuc9):

M-am gândit serios la acest scenariu și am analizat fiecare țară în parte și ce poziție ar fi avut.
Franța: Alianța franco-otomană din 1535 semnată de Francisc I a fost reînnoită de Ludovic al XIV-lea, care dorea o creștere a influenței franceze în spațiul german. Cel mai probabil ar fi apărut conflicte între cele două țări destul de rapid, dar pe moment căderea Vienei va fi un lucru benefic Franței. Să nu uităm că Franța n-a luat parte în Războiul Ligii Sfânte.
Polonia: Ioan Sobieski va sta cuminte un an sau doi, fiind învins, dar va căuta imediat să facă alianțe anti-otomane cu alte puteri europene.
Prusia: Căderea Habsburgilor austrieci va cauza o criză politică în spațiul german, lucru ce va permite expansiunea turcilor și francezilor. Prusia e al doilea cel mai puternic stat din Sf. Imperiu Roman, dar e departe de rangul de mare putere. Nici măcar n-a fost proclamată regat încă (dar se va întâmpla destul de curând, în 1701). Cu toate astea Prusia era în ascensiune. Cred că ducele Friedrich Wilhelm (d. 1640-1688) ar fi putut forma o alianță anti-otomană cu alte state luterane din nordul Germaniei dacă s-ar fi mișcat rapid și dacă ar fi primit sprijin de la Sobieski.
Rusia: Petru cel Mare nu avea niciun motiv să se alieze cu turcii deci s-ar fi alăturat lui Ioan Sobieski și Friedrich Wilhelm.
Spania: Țara era condusă de un rege handicapat în urma incestului, Carol al II-lea iar ministrul său (la acea vreme ducele de Medinaceli) nu era nici el un politician foarte strălucit. Nu sunt sigur dacă conducerea va încerca să se alieze cu Franța sau nu. Nu sunt sigur nici ce se va întâmpla când Carol al II-lea va muri în 1700, dar probabil tot Filip al V-lea va ajunge pe tron.
Anglia: Dintre toate țările și situațiile, situația Angliei mi se pare cea mai interesantă. La acea vreme țara era condusă de regele Carol al II-lea, care nu avea copii. După moartea sa în 1685, va lua tronul fratele său, Iacob al II-lea și al VI-lea, care era în mod deschis catolic. Englezilor nu le convenea asta, dar se gândeau că n-are nimic, deoarece Iacob avea doar fiice, iar moștenitoare tronului era Maria, care era căsătorită cu un prinț olandez protestant. Criza a venit în 1688, când regina a născut un băiat, numit tot James (Iacob), ceea ce dădea naștere pericolului unei dinastii catolice. Din cauza asta a fost detronat Iacob al II-lea. Dar mă întreb dacă englezii ar mai fi avut chef de tot tărăboiul ăsta dacă luau turcii Viena. Oare le mai păsa lor dacă monarhul e catolic sau protestant, când bate islamul la ușă?

Întrebări similare