| eu_3382 a întrebat:

Ce este atribitul apozitional?

Răspuns Câştigător
| Rayyy a răspuns:

Atributul apoziţional aduce o explicaţie în plus, un fel de lămurire. De exemplu:
Prietena mea, Maria, a plecat. Substantivul "Maria" este atribut apoziţional şi este recunoscut deoarece se află între două virgule. Însă nu uita, dacă ai o propoziţie între două virgule (propoziţia conţine şi un predicat) nu mai este atribut apoziţional, ci propoziţie incidentă.

11 răspunsuri:
| geoox550 a răspuns:

Atributul substantival apozitional este atributul care aduce o explicatie, face o precizare :
exemple: Maria, colega mea de banca, este la mare. ( ce se pune intre virgule este atrubutul apozitional COLEGA)
sper ca intelegi!
:*

| βέiiiβiiişoor a răspuns:

Atributul apozitional-Aduce o completare, o explicatie referitoare la substantiv.Se desparte, de obicei, de restul propozitiei prin "visgura"(",")sau "linie de pauza"("-").
Ex.winking
Pofesoul Ionescu mi-a dat nota patru. Ionescu este art. apozitional

| DarkTemptation a răspuns:

Atributul substantival apozitzional este partea secundara d propozitzie care aduce o explicatzie suplimentara, face o precizare la ceva anume si sta in toate cele 5 cazuri: nominativ, acuzativ, dativ, genitiv si vocativ.

| darielle a răspuns:

Atributul
Partea secundara de propoziţie care determina un substantiv sau un substitut al acestuia (pronume sau numeral):
Elevul harnic învaţă.
Noi, elevii, mergem în excursie.
Doi dintre ei au plecat.
Răspunde la întrebările: care? ce fel de? cât? câtă? câţi? câte? al (a, ai, ale) cui? al (a) câtelea (câta)?
Atributul se recunoaşte după întrebări şi după termenul regent, iar felul lui se stabileşte după partea de vorbire prin care se exprimă.
B.CLASIFICAREA ATRIBUTELOR
1.Atributul substantival se exprima printr-un substantiv propriu-zis sau provenit din alte părţi de vorbire ori prin numeral cu valoare substantivală şi se împarte în:
a) atribut substantival genitival care stă în cazul G, fără prepoziţie sau locuţiune prepoziţională şi se exprimă prin:
substantiv comun sau propriu:
Cartea elevului este îngrijită.
Meritul lui Mihai este apreciat.
numeral cardinal ordinal, colectiv, distributiv şi fracţionar:
Meritele celor trei sunt de necontestat.
b) atribut substantival prepoziţional, care stă în cazurile Ac, G şi D, precedate de prepoziţii sau locuţiuni prepoziţionale şi se exprimă prin:
Cartea de citire este pe banca.
Măsurile împotriva lui Mihai au fost nedrepte.
Oameni asemenea părinţilor lui, rar găseşti.
numeral cardinal, ordinal, colectiv, fracţionar, distributiv
Cărţile de la cei doi au fost interesante.
Mergem în grupuri de câte doi.
Sancţiunile împotriva celor doi au fost aspre.
Succesul datorită celor doi a fost impresionant.
c) atribut substantival apoziţional, care aduce o explicaţie, face o precizare ş stă în toate cele cinci cazuri, exprimându-se prin:
Elevul Popescu învaţă.
Pe elevul Popescu l-am văzut în oraş.
Pe colegul meu, pe Mihai, l-am văzut în parc.
I-am dat vecinului meu, lui Gigel, o minge.
Cartea băiatului său, a studentului, mi-a folosit.
Băiete, elevule, vino la mine!
numeral cardinal, ordinal, colectiv, fracţionar:
Colegii mei, doi dintre ei, au fost la meci.
Se ia această parte, o doime, din întreg.
Nu eliminăm decât o parte, o treime.
Îi dau copilului, celui de-al doilea, o minge.
Cărţile lor, ale amândurora, mi-au fost de folos.
d) atribut substantival în Ac. şi D. fără prepoziţie:
Satisfacerea un timp a doleanţelor este o necesitate.
El este nepot Mariei.
Am asistat la înmânarea de medalii unor sportivi.
2.Atributul pronominal se exprimă prin pronume de diverse feluri şi are aceleaşi feluri ca şi atributul substantival:
a) atributul pronominal genitival
Cărţile lor se află pe bancă.
b) atribut pronominal prepoziţional:
Cărţile de la el sunt interesante.
Lauda de sine nu miroase a bine.
De care carte citeşti?
c) atribut pronominal apoziţional:
Colegii, ei, n-au fost de acord cu propunerea făcută.
Pe fratele meu, pe el, nu îl vorbeşte nimeni de rău.
Băiete, tu de acolo, vino repede!
d) atribut pronominal în dativ fără prepoziţie:
Păru-i atingea pământul.
Atribuirea de premii acestora le-a stârnit invidia.

Atributul substantival apozitzional este partea secundara d propozitzie care aduce o explicatzie suplimentara, face o precizare la ceva anume si sta in toate cele 5 cazuri: nominativ, acuzativ, dativ, genitiv si vocativ.

| Antimanele104 a răspuns:

Atributul apozitional sau apozitia este partea de propozitie secundara care aduce o explicatie sau o lamurire despre subiect.
Este de asemenea si singura parte de propozitie care isi pastreaza functia sintactica in toate cele 5 cazuri de declinare: nominativ, acuzativ, genitiv, dativ si vocativ.
Cazul vocativ este cunoscut ca fiind "infamul" caz de declinare unde substantivul, numeralul si pronumele in general nu pot indeplini functie sintactica, dar nu si in cazul apozitiei, ea fiind de altfel exceptia care confirma, regula. Un astfel de caz de apozitie in vocativ este urmatorul: "Tu, Ioane, cand imi dai banii?", unde "Ioane" este atribut substantival apozitional.

| Dya_2611 a răspuns:

Atributul apozitional arata o explicatie, o apozitie si este izolat de restul propozitiei prin virgule.

| xLaryssa a răspuns:

Vecinul meu,Cristian,este un baietel foarte cuminte.
Profesorul Ionescu va insoti grupul de elevi in excursie.
Pe masa erau fructe : mere, pere, gutui si banane.

Substantivele Cristian, Ionescu, mere, pere, gutui, banane
aduc o precizare, o explicatie referitoare la substantivul determinat, stau in azul nominativ si indeplinesc functia sintactica de atribut apozitional.

Atributul apozitional poate fi izolat prin virgula sau linie de pauza de substantivul determinat sau poate fi neizolat.
exemple:Bibliografia - TITLURILE de pe lista-este necesara pentru intocmirea lucrarii.

Prietenii, DINU si COSTI, ma asteptau in curte.

Orasul BUCURESTI se afla situat in sudul tarii.

| i9o8a7n6a5 a răspuns:

Atr. subst.ap este cuvantul dintre virgule
EX.Dan, doctorul e plecat
DAN este atr. subst.ap

| lorena6 a răspuns:

Atributul apozitional iti ofera o informatie in plus ex:Colega mea, Ema, e frumoasa. sau Domnul Popescu, e profesorul meu.
Ema si Popescu=atribut substantival apozitional

| Mitricel_Dennis_2000 a răspuns:

Este acel tip de atribut care este pus între virgule și da informații suplimentare despre un anumit lucru sau o anumita persoana. Sper ca te-am ajutat.

| veverita21 a răspuns:

Atributul substantival care prezinta identitatea dintre termenul subordonat si cel regent se numeste atribut sustantival apozitional sau apozitie. Apozitia sta de obicei dupa termenul regent aflanduse de mai multe ori in cazul Nominativ!