Autoritatea este puterea unei persoane grup sau institutii de a-si impune vointa asupra oamenilor. Ea se impune cu forta prin constrangere sau convingere.
Facultatea de a discerne, de a judeca si aprecia lucrurile la justa lor valoare. Capacitatea psihica a unei persoane de a-si da seama de caracterul si urmarile faptei pe care o savarseste si de a-si manifesta constient vointa in raport cu fapta respectiva.
Totalitarismul este un regim politic în care puterea aparține în mod total unei persoane sau unui grup de persoane. Spre deosebire de sistemul politic de tip monarhie absolută sau dictatură, în regimurile totalitare distanța între stat și societate este practic anulată, în sensul că puterea întrupată de stat, prin partidul unic, pătrunde până și în viața particulară a fiecărui cetățean. Ideologia totalitaristă este opusă conceptului de societate deschisă.
În istoria recentă, comunismul, nazismul și fascismul au fost regimuri totalitare.
Cuvantul democratie are o vechime de aproximativ 2005 de ani, provenind din limba greaca in care "demos" inseamna popor (oameni de rand, liberi, barbati, cetateni ai cetatii), iar "kratos" (putere).
Prin democratie se intelege puterea poporului, conducerea poporului, de catre popor.
Statul democratic este stat de drept, democratic şi social, în care demnitatea omului, drepturile şi libertăţile cetăţenilor, libera dezvoltare a personalităţii umane, dreptatea şi pluralismul politic reprezintă valori supreme, în spiritul tradiţiilor democratice ale poporului.
Formă de organizare și de conducere a unei societăți, în care poporul își exercită (direct sau indirect) puterea.
Regimurile totalitare au avut un mare impact asupra istoriei mondiale, impact care inca se mai simte in tarile cum sunt China sau Rusia. Ele se bazau pe forta, violenta si dictatura.Totalitarismul a avut perioada de glorie in perioada interbelica atunci cand toate tarile erau derutate de primul razboi mondial, iar economia statelor invinse nu intrase in normal.