În sens larg, autoritatea este o noțiune aplicabilă unor domenii diverse. În sens restrâns, autoritatea este circumscrisă oricărui tip de organizare, majoritatea teoreticienilor fiind de acord că autoritatea este un rezultat fie al nevoii de organizare, fie un rezultat al organizării. Autoritatea este o relație care poate fi analizată cel puțin din două perspective:
a celui care emite un ordin sau o comandă (persoană sau instituție)
a celui ce receptează acest ordin.
Mai specific, autoritatea ca relație socială între cel puțin doi actori, bazată pe un principiu de legitimitate, în care unul dintre actori acceptă să-și modifice comportamentul, recunoscând voința activă a celuilalt în virtutea principiului de legitimitate. Altfel spus, autoritatea este o relație socială între un agent activ și unul pasiv, în care agentul activ are dreptul de a comanda iar agentul pasiv recunoaște acest drept în virtutea unui principiu de legitimitate, pentru atingerea unei finalități comune. Întotdeauna autoritatea presupune o legitimitate și o responsabilitate (care asigură legătura cu o legalitate).
Autotitatea este puterea bazata pe prestigiu si respect exercitata in mod legitim d catre cei ce au dreptul sa o foloseasca.
ea se intemeiaza pe prstigiu si respect, legi si traditii