Ai nevoie și de definiție ca să înțelegi mai bine. După aceea îți voi da și exemple.
"Epitetul este o figura de stil care exprima insusirea unui cuvant, obiect, etc, care sta pe langa un substantiv sau verb."
Exemplu: "Tânăra fata, frumosul baiat, copac fermecator, gingasa fată, marea albastra."
De obicei epitetele sunt și adjective; dar nu mereu. Exemplu: tânăra, frumos, fermecător, gingașă, albastra -acestea sunt epitetele substantivelor "fată, băiat, copac, etc".
Mai așteaptă răspunsuri. Aici sunt și persoane care se pricep mai bine la gramatica limbii române.
Epitetele care se găsesc și pe lângă verbe sunt de felul acesta: merg repede, zboară lin, cântă frumos. Aici verbele sunt: merg, zboară și cântă; iar epitetele sunt: repede, lin, frumos. Acestea deci se găsesc lângă verbe.
Dacă am pune epitetele de mai sus lângă substantive, atunci ar ieși cam așa: apă repede, cantec lin, peisaj frumos.
Dacă-l asemeni cu un bou ajungi la o comparație.
Cand am raspuns am facut-o din materia cenusie proprie insa raspunsul tau m-a facut sa caut validarea a ceea ce am scris.
Asadar: "Epitet injurios la adresa unui bărbat". De aici:
http://dexonline.net/definitie-bou
Figură de stil realizată printr-un determinant expresiv pus pe lângă un substantiv sau pe lângă un verb pentru a scoate în evidență mai nuanțat o trăsătură a obiectului sau a acțiunii și pentru a da mai multă expresivitate artistică creației respective.
Exemple de substantive: casă, plimbare, natură, copac, oraș, București
Exemple de epitete: mare, tare, lungă, frumoasă, aglomerat
Exemple de folosire a epitetului (scris cu majuscule):
Casa FRUMOASĂ a vecinului meu ar trebui văzută.
A făcut o LUNGĂ plimbare.
E un oraș AGLOMERAT.