| qieiqpalz a întrebat:

Ce este epitetul si cum imi dau seama intr-o propozitie?(fara definitie.vr sa imi explicati pe intelesul tuturor)

6 răspunsuri:
| anonimg a răspuns:

Ai nevoie și de definiție ca să înțelegi mai bine. După aceea îți voi da și exemple.

"Epitetul este o figura de stil care exprima insusirea unui cuvant, obiect, etc, care sta pe langa un substantiv sau verb."
Exemplu: "Tânăra fata, frumosul baiat, copac fermecator, gingasa fată, marea albastra."
De obicei epitetele sunt și adjective; dar nu mereu. Exemplu: tânăra, frumos, fermecător, gingașă, albastra -acestea sunt epitetele substantivelor "fată, băiat, copac, etc".

Mai așteaptă răspunsuri. Aici sunt și persoane care se pricep mai bine la gramatica limbii române.

| anonimg a răspuns:

Epitetele care se găsesc și pe lângă verbe sunt de felul acesta: merg repede, zboară lin, cântă frumos. Aici verbele sunt: merg, zboară și cântă; iar epitetele sunt: repede, lin, frumos. Acestea deci se găsesc lângă verbe.
Dacă am pune epitetele de mai sus lângă substantive, atunci ar ieși cam așa: apă repede, cantec lin, peisaj frumos.

| flixbuster a răspuns:

Daca cineva iti spune "Esti un bou", "bou" este un epitet.

| floresdemayo a răspuns (pentru flixbuster):

Dacă-l asemeni cu un bou ajungi la o comparație.winking

| flixbuster a răspuns (pentru floresdemayo):

Cand am raspuns am facut-o din materia cenusie proprie insa raspunsul tau m-a facut sa caut validarea a ceea ce am scris.

Asadar: "Epitet injurios la adresa unui bărbat". De aici:

http://dexonline.net/definitie-bou

| unvecin a răspuns:

Figură de stil realizată printr-un determinant expresiv pus pe lângă un substantiv sau pe lângă un verb pentru a scoate în evidență mai nuanțat o trăsătură a obiectului sau a acțiunii și pentru a da mai multă expresivitate artistică creației respective.

Exemple de substantive: casă, plimbare, natură, copac, oraș, București

Exemple de epitete: mare, tare, lungă, frumoasă, aglomerat

Exemple de folosire a epitetului (scris cu majuscule):
Casa FRUMOASĂ a vecinului meu ar trebui văzută.
A făcut o LUNGĂ plimbare.
E un oraș AGLOMERAT.